Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Putin amenință cu o reacție fulgerătoare orice țară care se amestecă în Ucraina


Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Cele mai recente informații legate de recentele explozii din regiunea transnistreană le găsiți într-un live blog separat: Explozii în Transnistria.

Ultimele evoluții:

 • Președintele rus Vladimir Putin a amenințat din nou Occidentul, avertizând că orice țară care se amestecă în Ucraina, trebuie să se aștepte la o reacție fulgerătoare. „Putem recurge la mijloace [pentru a răspunde] pe care nimeni nu le are. Nu ne vom lăuda cu ele, le vom folosi dacă este necesar", a mai spus Putin, fără a explica la ce „mijloace” face aluzie.
 • Uniunea Europeană acuză Moscova de „șantaj", după ce Gazprom a întrerupt complet livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, prima întrerupere a livrărilor către clienții europeni de când aliații internaționali au impus sancțiuni drastice Kremlinului pentru invazia neprovocată a Ucrainei.
 • Gazprom acuză cele două țări că nu au plătit în ruble, cum cere Rusia din martie, în baza unui decret al președintelui Vladimir Putin.
 • Polonia a confirmat întreruperea aprovizionării cu gaze din Rusia, care însă nu îi provoacă mari probleme: are rezervele subterane pline în proporție de circa 70% iar consumul de gaze este oricum redus, odată cu apropierea verii.
 • După ce Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze, premierul bulgar Kiri Petkov a acuzat Rusia de „șantaj” și a avertizat că ar putea răspunde prin „revizuirea contractelor cu Gazprom, inclusiv cel privind tranzitul” de gaze.
 • Ungaria este singura țară UE care a acceptat condițiile noi ale Rusiei de a plăti în ruble pentru gaze iar miercuri, ministrul de externe Peter Szijjarto a asigurat, într-o postare pe Facebook că „oprirea livrărilor de de gaze către Bulgaria, nu înseamnă și oprirea tranzitului prin Bulgaria”.
 • Ucraina păstrează un control aproape integral asupra spațiului său aerian, Rusia nereușind să neutralizeze apărarea aeriană a țării, au declarat serviciile de informații britanice la 27 aprilie. „Rusia are un acces aerian foarte limitat în nordul și vestul Ucrainei, limitând acțiunile ofensive la lovituri în adâncime cu arme de tip stand-off", a declarat Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic pe Twitter.
 • Volodimir Zelenski a declarat că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană, adăugând că forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o eventuală concentrare de efective rusești pe teritoriul temporar ocupat al Republicii Moldova.
 • Președintele rus Vladimir Putin i-a spus secretarului general ONU, Antonio Guterres, aflat în vizită la Moscova, că încă mai speră în negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, în timp ce Statele Unite și aliații lor au organizat o reuniune în Germania pentru a discuta despre furnizarea de armament Ucrainei.
 • Statele Unite sunt decise să „mute munţii din loc'' pentru a ajuta Ucraina să câştige împotriva Rusiei, a declarat ministrul american al apărării Lloyd Austin, la reuniunea internațională din Germania dedicată consolidării capacităților militare ale Ucrainei.
 • Germania, într-o schimbare totală de strategie, a anunțat că va livra arme grele Ucrainei, va antrena militari ucraineni și va înlocui cu armament modern, armele grele de producție sovietică/rusească pe care alte țări NATO se livrează Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ministra germană a apărării Lambrecht la reuniunea de la Ramstein, găzduită de Statele Unite.
 • Ministerul rus al Apărării a avertizat că va lansa atacuri împotriva capitalei ucrainene Kiev dacă trupele ucrainene vor utiliza arme furnizate de Marea Britanie împotriva teritoriului rus. Marți dimineață, într-un interviu cu BBC, ministrul britanic al apărării James Heappey aprecia că este „pe deplin legitim” ca Ucraina să lovească ținte în Rusia, folosind arme furnizate de Marea Britanie.

Mark Milley: Rusia trebuie să plătească pentru războiul din Ucraina

Șeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat într-un interviu că întreaga ordine globală de după al Doilea Război Mondial este în pericol, dacă Rusia nu plătește un preț pentru invazia Ucrainei.

„Dacă această agresiune este permisă, dacă Rusia nu plătește un preț, așa-numita ordine internațională va fi abandonată și vom intra într-o perioadă de instabilitate mărită”. Generalul Milley a spus că în joc este sistemul de securitate internațională, în vigoare de 78 de ani. Mai multe AICI.

Volodimir Zelenski: Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană, adăugând că forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o eventuală concentrare de efective rusești pe teritoriul temporar ocupat al Republicii Moldova.

Răspunzând întrebărilor presei după o întâlnire cu directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, la Kiev, şeful statului ucrainean a spus, conform unui comunicat publicat pe pagina de internet a președinției Ucrainei, că împărtăşeşte pe deplin evaluarea situaţiei făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus, după ședința SIS de ieri, că recentele incidente din regiunea transnistreană ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului care urmăresc destabilizarea. Volodimir Zelenski a precizat: „Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii Federației Ruse. Serviciile speciale lucrează deja acolo. Nu este vorba doar de știri false. Este clar de ce – să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova. Le transmite că, dacă Moldova va sprijini Ucraina, vor fi urmați anumiți pași”.

Vladimir Putin spune că mai speră într-o soluție diplomatică în Ucraina

În cadrul întrevederii cu secretatul general ONU, Antonio Guterres, președintele rus Vladimir Putin a declarat că mai speră într-o soluție diplomatică în Ucraina. „Încă ne așteptăm și sperăm că vom reuși să ajungem la acorduri pe cale diplomatică”, a spus Putin, care a susținut că la negocierile de la Istanbul s-ar fi ajuns la un „compromis”. Negocierile ar fi fost însă „deraiate” de relatările care au urmat despre atrocitățile comise de armata rusă împotriva civililor, la Bucea, în apropiere de Kiev.

„Armata rusă nu a avut nimic de-a face cu asta [cu atrocitățile împotriva civililor],” a spus Putin.

Președintele rus a mai spus că și situația de la Mariupol, orașul-port de la Marea Azov asediat de săptămâni de forțele ruse, ar putea fi rezolvată prin negocieri. A repetat însă acuzația, până acum nefondată, că forțele ucrainene baricadate în combinatul siderurgic Azovstal ar folosi civili ca „scuturi umane”.

Un posibil nou mormânt comun, descoperit în apropiere de Mariupol

În apropiere de Mariupol, a fost descoperită o altă presupusă groapă comună în care se crede că au fost înmormântați locuitori ai orașului asediat de peste o lună de forțele ruse. Jurnaliştii proiectului „Shemî” al serviciului ucrainean al Europei Libere au publicat imagini făcute din satelit, care arată șanțuri săpate pentru morminte. În fotografiile făcute pe 24 martie apare cimitirul Starokrîmskii de pe teritoriul satului Starîi Krîm, care se afla deja sub controlul trupelor ruse. Lungimea șanțurilor de la acea dată este estimată la 60-70 de metri. O lună mai târziu, lungimea lor ajunge deja la 200 de metri, iar unele dintre șanțuri sunt astupate. Mai multe amănunte, AICI.

Ministerul apărării de la Londra: Rusiei îi lipsesc în continuare elemente-cheie din „structura logistică” în Ucraina

Moscova a înregistrat doar progrese minore de când și-a reorientat ofensiva militară spre estul Ucrainei, se spune în analiza cotidiană a Ministerului britanic al Apărării. Într-o postare pe Twitter, de pe 25 aprilie, se arată că Rusiei îi lipsesc în continuare elemente cheie din „structura logistică”, iar asediul combinatului metalurgic Azovstal de la Mariupol „a dus la epuizare în multe unități rusești, care și-au pierdut din eficiență în lupte”.

Decizia Moscovei de a nu lua cu asalt combinatul siderurgic, ci doar de a-l supune unui asediu prelungit, face ca unitățile rusești de acolo să rămână pe loc, deci să nu poată fi trimise în altă parte, în caz de nevoie. Potrivit aceleiași analize, hotărârea ministerului rus al Apărării de a prelua administrarea compensațiilor acordate familiilor militarilor decedați pe front indică „o posibilă încercare de a ascunde adevărata amploare a pierderilor”.

Statele Unite cred că Ucraina poate câștiga războiul dacă „are echipamentul potrivit”

Statele Unite consideră că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei dacă are „echipamentul potrivit”, a declarat pe 25 aprilie șeful Pentagonului, Lloyd Austin, după o călătorie la Kiev efectuată împreună cu secretarul de stat, Antony Blinken.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru) în timpul întâlnirii cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin (stânga), și secretarul american de stat, Antony Blinken (dreapta), Kiev, 24 aprilie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru) în timpul întâlnirii cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin (stânga), și secretarul american de stat, Antony Blinken (dreapta), Kiev, 24 aprilie 2022

Vizita din 24 aprilie a avut loc în momentul în care războiul a intrat în a treia lună, cu mii de morți și milioane de refugiați. Invazia rusească din Ucraina începută pe 24 februarie a fost contracarată de Occident cu un sprijin masiv pentru Kiev, inclusiv livrări de arme.

„Primul pas în obținerea victoriei este să crezi că poți câștiga. Și ei cred că putem câștiga", a spus ministrul american al apărării unui grup de jurnalişti după ce el și Blinken s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Mai multe amănunte AICI.

Armata rusă a reluat asaltul contra uzinei siderurgice Azovstal de la Mariupol

Rusia și-a reluat asaltul asupra luptătorilor ucraineni care încă rezistă la combinatul sideruric Azovstal din Mariupol, la câteva zile după ce Moscova s-a declarat victorioasă în câteva puncte-cheie din orașul-port strategic din sudul Ucrainei, și a spus că forțele sale nu au nevoie să cucerească Azovstal.

Atacul asupra orașului Mariupol, cea mai mare bătălie a conflictului, durează de câteva săptămâni. Cucerirea orașului e considerată vitală pentru încercarea Rusiei de a conecta regiunea estică Donbas cu Crimeea, peninsula ucraineană de la Marea Neagră anexată abuziv de Rusia în 2014.

Mariupol: un oraș cândva prosper din Ucraina, transformat in cimitir
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00

Zelenski: Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile de război

Ucraina are nevoie de șapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 21 aprilie, într-o alocuțiune virtuală adresată consiliilor de conducere ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Forțele rusești, spune Zelenski, urmăresc să distrugă „toate obiectele din Ucraina care pot servi drept bază economică pentru viață" inclusiv gări, depozite de alimente, petrol sau rafinării.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că, estimativ, pagubele provocate clădirilor și infrastructurii din Ucraina sunt de 60 de miliarde de dolari. În această estimare nu intră pagubele provocate economiei ucrainene de război, a spus Malpass, care a adăugat că „războiul este încă în curs de desfășurare, așa că aceste costuri sunt în creștere”.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG