Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina văzut din Harkov, Kiev, Odesa


Primăria orașului Harkov după bombardamentul artileriei rusești, 1 martie 2022
Primăria orașului Harkov după bombardamentul artileriei rusești, 1 martie 2022

Pe măsură ce trupele rusești își intensifică atacurile în Ucraina, mii de oameni sunt nevoiți să se ascundă în adăposturi anti-bombă pentru a-și salva viețile.

Războiul din Ucraina văzut din Harkov, Kiev, Odesa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00

Vitali Zalevski, un tânăr de 21 de ani, este locuitor al orașului Harkov - una dintre principalele ținte ale atacului trupelor ruse invadatoare. Împreună cu numeroși băștinași, Vitali este nevoit să se refugieze cu regularitate în metroul din Harkov, care este folosit ca adăpost antiaerian. ,,Chiar din prima zi când a început totul, am înnoptat și eu în metrou, pentru că este un loc mult mai sigur acum. Au venit foarte mulți oameni, familii întregi, au venit cu copiii, cu animalele lor de companie. Acum continuă să stea acolo. Din motive de securitate, metroul este închis”, povestește Vitali.

Bombardamentele continuă, inclusiv asupra zonelor rezidențiale din Harkov, făcând victime printre civili. Vitali îmi spunea că și în timpul discuției se aud zgomote puternice de explozii în centrul orașului. ,,O secundă. Se aude explozia. În general, situația este foarte rea. Atacurile continuă. Dacă în primele zile erau atacate obiectivele militare, strategice, acum au trecut și la casele de locuit. Astăzi se trăgea chiar asupra centrului orașului Harkov. Ieri, în timpul negocierilor dintre Rusia și Ucraina a fost bombardată o zonă rezidențială, sunt și morți. Ceea ce se scrie și vorbește în mass-media rusească este, pur și simplu, un neadevăr. La momentul de față, continuă atacurile și tirul asupra caselor, asupra oamenilor pașnici care mai ies din adăposturile anti-bombă ca să se aprovizioneze cu apă potabilă și hrană..”

Ekaterina Sokolova, locuitoare a orașului Kiev, se arată nedumerită când citește presa rusă în care se susține că ucrainenii ar fi cei care au inițiat acest război. ,,Unii luptă pe frontul informațional, alții - iau armele în mâini și luptă împotriva invadatorilor. Noi însă, am devenit mai uniți. Frontul informațional este la fel de important. Pur și simplu, trebuie să distribuim adevărul la maxim, despre tot ce se întâmplă aici ”.

Războiul nu îi mai sperie atât de mult pe ucraineni. După o săptămână de neliniște, începi să te deprinzi deja cu sunetul sirenelor de raid aerian. Oamenii nu o mai iau la fugă în adăposturile anti-bombă atunci când le aud. ,,Auzi? Acum a început să sune sirena. Oamenii își văd de treabă. Nu cred că vor fugi în adăposturile lor. Ne-am deprins deja. Așa că, vom face față acestei situații. Victoria e de partea noastră”, spune Ecaterina.

Chiar dacă Odesa nu este atacată atât de masiv ca Harkovul și Kievul, o bună parte din locuitorii orașului l-au părăsit deja, conform spuselor Anei Kaplinskaia, studentă și locuitoare a orașului Odesa. ,,Mulți oameni au părăsit Odesa, totuși o parte din locuitori rămân să stea aici. Ei cred că, în continuare, situația din regiune nu se va agrava și că totul va fi bine până la sfârșit, până când ucrainenii vor învinge. Cu toții lucrăm pentru a-i ajuta pe apărătorii noștri.”

Interlocutorii mei din Harkov, Kiev și Odesa au spus la unison că Rusia, prin declanșarea acestui război, arată unitatea poporului ucrainean.

,,Poate e de necrezut, dar acest război ne-a unit foarte mult. Împreună suntem mulți, nu putem fi învinși.”

XS
SM
MD
LG