Linkuri accesibilitate

Războiul va continua la iarnă, cred Statele Unite


Un munte de fragmente de rachete lansate de Rusia împotriva orașului Harkov. Poliția ucraineană examinează resturile, Harkov, Ucraina, 3 decembrie 2022.
Un munte de fragmente de rachete lansate de Rusia împotriva orașului Harkov. Poliția ucraineană examinează resturile, Harkov, Ucraina, 3 decembrie 2022.

Statele Unite „nu se așteaptă” ca luptele din Ucraina să se oprească în timpul iernii.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Națională de la Casa Albă, John Kirby, a afirmat că în opinia administrației de la Washington războiul va mai dura „ceva timp” și nu se așteaptă la vreo încetare a luptelor pe timpul iernii.

Întrebat despre perspectivele unor negocieri de pace, Kirby a spus reporterilor:

„Dacă ținem cont de ce se întâmplă acum în Ucraina, în aer și la sol, este greu de crezut că acest război se va termina până la sfârșitul anului. În acest moment au loc lupte grele. Ne așteptăm să continue încă ceva timp.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a primit nicio propunere privind „ o încetare a focului de Crăciun” în Ucraina, adăugând că subiectul „nu este pe ordinea de zi”.

La începutul săptămânii, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 să susțină un plan de pace care ar începe cu retragerea trupelor rusești din Ucraina, începând cu acest Crăciun.

Marți, la o conferință de presă, Peskov a insistat că Ucraina trebuie acum să accepte „noile realități de pe teren”, și anume că patru regiuni au fost anexate de Rusia.

Anexarea abuzivă a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson – pe care Rusia nu le controlează în totalitate – a fost condamnată drept „ilegală” de majoritatea țărilor ONU.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a replicat miercuri că Peskov și președintele Vladimir Putin sunt cei care trebuie să accepte „noua realitate”, și anume că „nu există teritorii ucrainene furate de [Federația Rusă] pentru totdeauna”.

XS
SM
MD
LG