Linkuri accesibilitate

Războiul, ziua 300 | Armata rusă continuă ofensiva în Donețk


Militari ucraineni păzind un punct de control în apropiere de Slaviansk, în regiunea Donețk, 17 decembrie 2022
Militari ucraineni păzind un punct de control în apropiere de Slaviansk, în regiunea Donețk, 17 decembrie 2022

Forțele rusești și-au continuat ofensiva în Donețk, concentrându-se în primul rând pe direcțiile Bahmut și Avdiivka. Armata rusă încearcă de câteva zile să recupereze pozițiile pierdute în zona Liman, a anunțat Statul Major General al armatei ucrainene la 20 decembrie, în timp ce invazia neprovocată a Moscovei asupra vecinului său a atins pragul de 300 de zile.

Invazia Rusiei s-a împotmolit, trupele Moscovei fiind nevoite să facă trei retrageri majore din 24 februarie, când a început invazia. Cele mai crâncene lupte se dau în prezent în Donețk, pe linia Bahmut-Avdiivka.

Armata ucraineană susține că forțele sale aeriene au efectuat 22 de lovituri asupra pozițiilor rusești, doborând două elicoptere inamice. Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

În regiunea centrală Dnipropetrovsk, bombardamentele rusești din cursul nopții au provocat distrugeri în zona Nikopol, a scris șeful administrației regionale, Valentin Reznicenko, pe Telegram. „Două sate, Miriivska și Pokrovska, au fost de trei ori ținta artileriei grele. Cel puțin 20 de obuze au fost trase asupra aceste sate pașnice. Nu s-au înregistrat morți”, a afirmat Reznicenko care a mai scris că au fost avariate o duzină de case private și clădiri comerciale, conducte de gaz și linii electrice.

Bombardamentele rusești au vizat, de asemenea, așezări din regiunea Zaporojie și orașul Herson, recent eliberat, unde un bărbat a fost ucis de un obuz care i-a lovit mașina, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului municipal Herson, Dmitro Pelenciuk. Bombardamentele au avariat, de asemenea, clădirea administrației regionale de stat și una dintre sălile de sport din Herson.

Ultimul bombardament a avut loc la o zi după ce autoritățile ucrainene au declarat că Rusia a vizat infrastructura energetică și alte obiective civile cu încă un val de drone kamikaze în Kiev și în districtele din jur.

Oleski Kuleba, guvernatorul regiunii Kievului, a declarat că infrastructura și casele private au fost avariate în urma atacurilor și că două persoane au fost rănite.

„Rusia teroristă își continuă războiul împotriva populației civile", a afirmat Kuleba într-o postare pe Telegram. „Vom trece cu bine peste toate acestea!”.

Situația din Republicile Populare Donețk și Luhansk, din regiunile Herson și Zaporojie este extrem de dificilă
Vladimir Putin

Operatorul rețelei electrice Ukrenerho a anunțat că situația rețelei la nivel național este „dificilă” precizând că regiunea Dnipropetrovsk și regiunile estică și centrală au fost cele mai afectate.

Rusia folosește rachete de croazieră și drone construite în Iran pentru a lovi infrastructura energetică a Ucrainei la nivel național, parte a unei strategii de demoralizare a populației acum, la început de iarnă.

Oficialii ucraineni s-au grăbit să repare infrastructura avariată și au solicitat donații din partea Occidentului, atât pentru generatoare și echipamente pentru rețelele electrice, cât și pentru sisteme de apărare aeriană mai avansate.

Președintele Volodimir Zelenski a adresat un apel cu acest mesaj liderilor occidentali reuniți în Letonia, inclusiv premierului britanic Rishi Sunak. El le-a spus că trebuie să ajute la întărirea capacității de apărare aeriană a țării și să contribuie „la accelerarea deciziilor relevante care urmează să fie luate de partenerii noștri".

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Minsk cu liderul autoritar al Belarusului, Alexandr Lukașenko, pe 19 decembrie. Comentatorii cred că președintele Federației Ruse s-ar fi putut folosi de această ocazie pentru a încerca să-l determina pe Lukașenko să ordoneze forțelor belaruse să atace Ucraina dinspre nord. Cele două țări vor continua să organizeze exerciții militare comune și vor menține cooperarea militară în alte domenii, au afirmat după aceea Putin și Lukașenko.

Separat, într-o recunoaștere aproape fără precedent a faptului că războiul din Ucraina nu decurge conform planului, Putin a declarat la 19 decembrie că situația este „extrem de dificilă” în cele patru zone parțial ocupate din Ucraina, pe care Moscova susține că le-a anexat luna trecută în urma unor referendumuri ilegale, respinse de Ucraina și aliații săi occidentali ca fiind false.

„Situația din Republicile Populare Donețk și Luhansk, din regiunile Herson și Zaporojie este extrem de dificilă", a afirmat Putin la sfârșitul zilei de 19 decembrie, în comentarii făcute cu ocazia Zilei Serviciilor de Securitate. Putin a ordonat Serviciilor Federale de Securitate (FSB) să sporească supravegherea civililor ruși pentru a înăbuși „apariția unor noi amenințări”.

XS
SM
MD
LG