Promo-LEX atestă o creștere cu 40% a cererilor de votare cu urna mobilă
Misiunea de observare a Asociației Promo-LEX a transmis că observatorii au constatat o creștere semnificativă a cererilor de votare la locul aflării (cu urna mobilă), comparativ cu primul tur de scrutin. În baza eșantionului de 614 secții de votare, observatorii au raportat circa 28.000 de cereri de acest tip înregistrate până la deschiderea secțiile de votare, adică o creștere de peste 40% față de primul tur de scrutin, când au fost depuse aproape 20.000 de cereri.
Observatorii am mai constatat incidente legate de asigurarea ordinii în secțiile de votare (prezența materialelor de publicitate electorală, agitație electorală sau PR negru), prezența nejustificată a persoanelor neautorizate, încălcarea secretului votului (fotografierea buletinelor de vot), accesul restricționat pentru observatori, deficiențe în organizarea votării (urne nesigilate corespunzător), buletine de vot nerepartizate corespunzător și întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale.
Flux sporit de alegători la secțiile de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului
Aproape 300 de cetățeni au votat până la ora 9 la secția de votare deschisă la Palatul raional de cultură de la Rezina.
În raion au fost deschise în total 3 secții de votare. Presa moldoveană informează că aglomerări se înregistrază și la secțiile de votare de la Varnița, unde au fost deschise la fel 3 secții de votare.
Aproape 5.000 de alegători au votat deja la cele 30 de secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului.
Prezența la vot comparativ cu primul tur al prezidențialelor din 20 octombrie
La ora 09:30, prezența la vot este aproape 7,75%, ceea ce înseamnă că aproape 200 de mii de alegători s-au prezentat la urnele de vot, cu peste 2% mai mult față de primul tur din 20 octombrie și aproape de prezența la vot din turul doi al prezidențialelor din 2020, când a fost de 8,1%.
Stoianoglo vrea relații bune „și cu Estul, și cu Vestul”
Candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, a votat pentru „Moldova liberă stabilă și prosperă” și care „nu stă cum mâna întinsă”, dar dezvoltă relații „în armonie, și cu Estul, și cu Vestul”.
Întrebat la ieșirea din secția de votare de informațiile privind posibila fraudare a scrutinului, Stoianoglo a spus că existența acestor cazuri trebuie stabilită de organele de drept și s-a pronunțat „categoric împotriva fraudării”.
„Niciodată nu am participat la cumpărarea voturilor și nici partidul care mă susține”.
Subiectul principal al campaniei lui Stoianoglo este justiția. El promite că, dacă va ajunge președinte, va asigura „triumful legii asupra dezmățului”.
Ex-procurorul general Stoianoglo candidează în locul liderului socialist Igor Dodon și a ajuns în turul doi de scrutin acumulând 25,98% din sufragii.