STISC: Atacuri cibernetice coordonate asupra resurselor infrastructurii ale CEC
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a anunțat despre înregistrarea unor incidente de securitate cibernetică. Acestea țintește infrastructura informațională electorală, în speță cele de vizualizare a ratei de participare la scrutin.
Instituția vorbește despre atacuri cibernetice coordonate, spunând că atacurile „coordonate” provin „dintr-o varietate largă de resurse localizate în diverse state din întreaga lume.”
Autoritățile au „indicii rezonabile” despre „transportare organizată” la vot, mai ales în Rusia
Autoritățile moldovene investighează posibilele cazuri de transportare organizată a alegătorilor moldoveni din Rusia către secțiile de votare din Belarus, Azerbaidjan și Turcia, inclusiv pe cale aeriană.
Poliția moldoveană a transmis că are „indicii rezonabile” de transportare organizată a alegătorilor atât pe teritoriul R. Moldova, cât și în străinătate.
În particular, autoritățile investighează transportarea pe calea aeriană a moldovenilor din Rusia spre secțiile de votare din Belarus (Minsk), Azerbaidjan (Baku) și Turcia (Istanbul).
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că autoritățile cunosc că „grupările criminale organizată nu se liniștesc”, aluzie la oligarhul fugar Ilan Șor, și încearcă să influențeze votul din R. Moldova organizând zboruri charter din Rusia spre Belarus și Turcia.
„Asta vorbește despre faptul că sunt alocate resurse enorme, care depășesc probabil imaginația noastră”, a spus Grosu care este și liderul partidului de guvernământ (PAS) din partea căruia candidează actuala președintă, Maia Sandu.
Presa rusă de stat a confirmat un flux sporit de moldoveni din Rusia spre secțiile de votare din alte țări, dar susține că moldovenii s-ar deplasa „din cont propriu”. În particular, RT a relatat că zeci de moldoveni din Rusia „sunt nevoiți să zboare către Bacu și Chișinău” pentru a vota sau să meargă cu autobuzul spre Belarus din cauza că R. Moldova a deschis doar două secții de votare în Rusia.
Premierul Dorin Recean a vorbit presei despre „un atac din partea grupărilor criminale” care ar fi „cumpărat foarte multe voturi”. El a dat asigurări că Ministerul de Interne și alte instituții lucrează pentru a preveni frauda electorală.
Tot în ziua votului, observatorii Promo-LEX au raportat cazuri cazuri de transportare organizată a alegătorilor, în special spre secția de votare din Istanbul.
Legislația R. Moldova transportarea organizată a alegătorilor se pedepsește cu amenzi de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice și 9.000 la 15.000 de lei pentru persoane juridice.
Prezența la vot a trecut de 50%. Cine sunt cei mai activi votanți
Numărul votanților în cel de-al doilea tur de scrutin a trecut de 1,5 milioane de alegători, potrivit datelor CEC, prezentate în regim real. Prezența la vot, în jurul orei 17:50, a depășit 50%.
Cel mai activ votează cetățenii cu vârstele cuprinse între 56 și 65 de ani (peste 20%); 36-45 de ani (circa 20%); 66-75 ani (peste 17%); 36-45 ani (peste 19%); 66-75 ani (peste 17%); 26-35 de ani.
Cei mai pasivi sunt tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani (peste 7,7%), și vârstnicii cu vârstele de la 76 de ani în sus - circa 5%.
În listele electorale pentru turul doi de scrutin sunt incluși în jur de 3,3 milioane de cetățeni.
În primul tur al scrutinului prezidențial din 20 octombrie la urne s-au prezentat peste 1,5 milioane de alegători (peste 51%).
La secția de votare din Abu Dhabi s-au terminat buletinele de vot
Comisia Electorală Centrală anunță că la secția de votare din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, în jurul orei 19.00, s-au epuizate cele 500 de buletine de vot distribuite pentru turul doi. În primul tur de scrutin din 20 octombrie, la această secție au votat 277 de alegători.