Linkuri accesibilitate

Maia Sandu - primul președinte reales prin vot direct

În premieră, Maia Sandu este primul președinte reales prin vot direct din istoria Republicii Moldova.

20:07 3.11.2024

Peste 220 de incidente electorale au fost fixate de observatori, cele mai frecvente: fotografierea buletinului de vot

222 de incidente electorale confirmate semnalează Misiunea de Observare Promo-LEX către ora 19:00. Datele poliției de la aceeași oră indică peste 190 de încălcări.

Cele mai multe încălcări, fixate de observatorii Promo-LEX, țin de secretul votului, precum fotografierea buletinului de vot (81 cazuri) și deficiențele în funcționarea sistemelor pentru înscrierea alegătorilor la secțiile de votare, rolul căruia este inclusiv prevenirea votării multiple (33 cazuri). Este vorba de o serie de erori și probleme tehnice, precizează asociația.

Pe parcursul zilei au mai fost înregistrate zece cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale.

La Chișinău au fost înregistrate două cazuri de suspendare nejustificată a votării în secții de votare.

Au mai fost înregistrate nouă cazuri de votare nejustificată în grup și șapte cazuri de transportare organizată a alegătorilor.

Observatorii Promo-LEX mai vorbesc despre opt cazuri de intimidare sau acte de violență cu implicarea alegătorilor, a membrilor secțiilor de votare, observatorilor, sau reprezentanților presei.

Datele Poliției arată că cele mai frecvente încălcări înregistrate de autorități sunt fotografierea buletinului de vot (peste 60 de cazuri). Polițiștii au mai documentat 25 cazuri de corupere electorală și 20 cazuri de transportare organizată spre secție de votare.

20:06 3.11.2024

Record absolut: 300.000 de moldoveni au votat în străinătate

Către ora 20:00, în străinătate au votat peste 300.000 de moldoveni, ceea ce reprezintă un record absolut în istoria R. Moldova.

19:55 3.11.2024

Premierul Recean spune că autoritățile sunt „pregătite pentru încercările de destabilizare” prin alerte cu bombă

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a spus că autoritățile sunt „pregătite pentru încercările de destabilizare” prin alertele cu bombă false, raportate la mai multe secții din străinătate.

Recean a precizat, duminică seara, că „Guvernul colaborează strâns cu autoritățile din fiecare țară unde există secții de votare pentru siguranța votului și a alegătorilor”.

În dimineața zilei de vot, Recean a vorbit presei despre „un atac din partea grupărilor criminale” care ar fi „cumpărat foarte multe voturi”.

Pe parcursul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial, din 3 noiembrie, în mai multe secții de votare din străinătate au fost rapoarte alerte false cu bombă. Incidentele au avut loc la două secții din România, dar și în Germania și Marea Britanie.

De asemenea, polițiștii moldoveni au fost alertați, în jurul orei 18:00, privind minarea podului Rîbnița-Rezina.

„Calificăm aceste acțiuni drept provocări în adresa instituțiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot”, a transmis Inspectorul General al Poliției (IGP).

19:14 3.11.2024

Alerte false cu bombă și la unele secții din România

Alerte false cu bombă au fost raportate la două secții de votare din România, dintre care una din București. Informațiile au fost confirmate pentru Europa Libera de Serviciul Roman de Informatii (SRI).

Procesul de votare nu a fost întrerupt.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG