Prezența la vot în turul doi este mai mare decât cea din turul întâi. Pe 3 noiembrie, către ora 19:00, la vot au ieșit 52,3% dintre moldovenii înscriși în listele electorale. În primul tur, prezența a fost de 48,7%.
Percheziții la un lider local din rețeaua „Șor” care ar fi cumpărat voturile alegătorilor din Ungheni
Polițiștii au efectuat percheziții la o femeie (40 ani) care ar fi corupt alegătorii dintr-un sat din raionul Ungheni ca să voteze împotriva unui candidat nenumit la prezidențiale.
Polițiștii moldoveni spun că femeia ar fi un „lider local” al „organizației criminale Șor”. Rolul ei ar fi fost de a racola mai multe persoane din localitate, care „au fost remunerate cu bani și alte bunuri materiale” pentru a vota într-un fel anume la prezidențiale.
Polițiștii au documentat până la ora 19:00, în ziua turului doi al prezidențialelor, 25 cazuri de corupere a alegătorilor. Cazurile au fost în următoarele localități: Chișinău-6, Cantemir-1, Nisporeni - 1, Rîșcani-1, Rezina-2, Anenii Noi -2, Orhei -2, Glodeni -1, Leova -1, Soroca -1, Șoldănești-1, Ungheni-1, Căușeni-1,Fălești-1,Hăncești-1, Ștefan Vădă-1, UTA Găgăuzia-1.
Pacificatori ruși, la secția de votare din Varnița
Portalul Zona de securitate transmite că la secția de votare din Varnița, unde, în jurul orei 19:00, a fost înregistrată o alertă cu bombă, se află și pacificatori ruși. Sursa notează că prezența lor se explică prin faptul că secția de află „în perimetrul zonei de securitate.”
Peste 220 de incidente electorale au fost fixate de observatori, cele mai frecvente: fotografierea buletinului de vot
222 de incidente electorale confirmate semnalează Misiunea de Observare Promo-LEX către ora 19:00. Datele poliției de la aceeași oră indică peste 190 de încălcări.
Cele mai multe încălcări, fixate de observatorii Promo-LEX, țin de secretul votului, precum fotografierea buletinului de vot (81 cazuri) și deficiențele în funcționarea sistemelor pentru înscrierea alegătorilor la secțiile de votare, rolul căruia este inclusiv prevenirea votării multiple (33 cazuri). Este vorba de o serie de erori și probleme tehnice, precizează asociația.
Pe parcursul zilei au mai fost înregistrate zece cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale.
La Chișinău au fost înregistrate două cazuri de suspendare nejustificată a votării în secții de votare.
Au mai fost înregistrate nouă cazuri de votare nejustificată în grup și șapte cazuri de transportare organizată a alegătorilor.
Observatorii Promo-LEX mai vorbesc despre opt cazuri de intimidare sau acte de violență cu implicarea alegătorilor, a membrilor secțiilor de votare, observatorilor, sau reprezentanților presei.
Datele Poliției arată că cele mai frecvente încălcări înregistrate de autorități sunt fotografierea buletinului de vot (peste 60 de cazuri). Polițiștii au mai documentat 25 cazuri de corupere electorală și 20 cazuri de transportare organizată spre secție de votare.