MAE: 15 secții de votare din străinătate - ținta unor alerte cu bombă false
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că în ziua votului din 3 noiembrie, 15 secții de votare au fost vizat de alerte cu bombă false, care au afectat procesul electoral.
Este vorba despre secțiile de votare de la Bologna, Paris (Montreuil), Marseille, Liverpool, Northampton, București, Brașov, Minsk, Madrid, Berlin, Hamburg, Frankfurt (ambele secții de votare) și Kaiserslautern.
În ziua alegerilor au fost înregistrate alerte cu bombă false și la cele trei secții de votare de la Varnița, care au fost deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului. Acestea și-au reluat ulterior activitatea și au prelungit votarea până la 23:00.
Fotografierea buletinelor de vot și transportarea organizată, în topul încălcărilor înregistrate de Poliție
Cele mai multe încălcări ale procesului electoral au vizat fotografierea de către alegători a buletinelor de vot, arată datele Inspectoratului General al Poliției, transmise Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Potrivit CEC, au fost înregistrate 76 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, în urma cărora au fost întocmite 31 de procese verbale.
În top se mai află și situațiile de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, unde polițiștii au întocmit 2 procesele verbale, dar și cele privind transportarea organizată - constatată în 26 de cazuri.
Poliția a mai înregistrat și alte incidente în desfășurarea procesului electoral printre care cazuri de agitație electorală interzisă, deteriorarea buletinelor de vot și afișaj electoral naeutorizat.
CEC a mai precizat că alte peste 40 de cazuri documentate au vizat alte încălcări ale procesului electoral, printre care se numără cazurile cu alarme false privind minarea unor secții de votare din țară și de peste hotare, precum și a podului peste Nistru, de la Râbnița spre Rezina.
Dodon, despre rezultatele prezidențialelor: Sandu a pierdut în țară
Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, care l-a sprijinit în campanie pe ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, a spus într-o declarație acordată agenției ruse TASS că președinta Maia Sandu este „președinta diasporei”, aluzie la faptul că a obținut victoria grație voturilor de peste hotare, în timp ce rezultatele din țară l-au dat câștigător pe contracandidatul ei.
„Rezultatele votului arată eșecul guvernării Maiei Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate, în care cetățenii nu ar mai avea încredere”, a spus Dodon.
Președinta Maia Sandu a câștigat un nou mandat cu voturile a 55,41% dintre cetățenii care au ieșit la vot, spre deosebire de contracandidatul ei, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, care a obținut 44,59% din sufragii.
Datele CEC arată însă că Stoianoglo a luat cele mai multe voturi la secțiile de votare din R. Moldova, fiind vorba de 51,19% din sufragii, în timp ce actuala președintă, Maia Sandu - 48,81%.
Secțiile de votare de la Moscova și București - printre cele mai active
Comisia Electorală Centrală (CEC) transmite că în cele două secții de votare de la Moscova au votat câte 4.999 de alegători. Următoarea cea mai activă secție de votare a fost cea de la Brescia (Italia) unde au votat câte 4.663 de alegători.
La una din secțiile de votare din București au votat 4.433 de alegători. Datele CEC ma indică și alte secții unde s-a înregistrat un număr mare de alegători:
- Padova - 4.289 alegători
- Paris - 4.012 alegători
- Vicenza - 3.673 alegători
- Villeneuve Saint-Georges 1 - 3.652 alegători
- Veneția - 3.632 de alegători
- Verona - 3.558 de alegători