Linkuri accesibilitate

Maia Sandu - primul președinte reales prin vot direct

În premieră, Maia Sandu este primul președinte reales prin vot direct din istoria Republicii Moldova.

09:57 3.11.2024

Promo-LEX atestă o creștere cu 40% a cererilor de votare cu urna mobilă

Misiunea de observare a Asociației Promo-LEX a transmis că observatorii au constatat o creștere semnificativă a cererilor de votare la locul aflării (cu urna mobilă), comparativ cu primul tur de scrutin. În baza eșantionului de 614 secții de votare, observatorii au raportat circa 28.000 de cereri de acest tip înregistrate până la deschiderea secțiile de votare, adică o creștere de peste 40% față de primul tur de scrutin, când au fost depuse aproape 20.000 de cereri.

Observatorii am mai constatat incidente legate de asigurarea ordinii în secțiile de votare (prezența materialelor de publicitate electorală, agitație electorală sau PR negru), prezența nejustificată a persoanelor neautorizate, încălcarea secretului votului (fotografierea buletinelor de vot), accesul restricționat pentru observatori, deficiențe în organizarea votării (urne nesigilate corespunzător), buletine de vot nerepartizate corespunzător și întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale.

10:31 3.11.2024

Cei mai activi alegători - la Rezina. Prezență mai mare și în străinătate

Alegători moldoveni la secția de votare din București, România.
Alegători moldoveni la secția de votare din București, România.

Prezența la urnele de vot în cel de-al doilea tur al prezidențialelor a depășit 10% la ora 10:00, numărul votanților apropiindu-se de 289 de mii. Pe 20 octombrie, această rată de participare a fost atinsă cu o oră mai târziu, a precizat Comisia Electorală Centrală (CEC).

Președinta CEC, Angelica Caraman, a comunicat că cea mai activă prezență la urne este înregistrată în raionul Rezina, unde, potrivit datelor, rata de participare este de peste 12%. În mun. Chișinău au votat circa 10% dintre alegători.

În străinătate, până la ora 10:00, au votat deja peste 30.000 de alegători, comparativ cu 18.000 până la aceeași oră, în primul tur de scrutin. Rata de participare este similară și cu cea înregistrată la turul doi al prezidențialelor din 2020.

Alte 32 de secții de votare din câteva state europene - Irlanda, Marea Britanie și Portugalia - și-au început activitatea la ora 09:00 (ora Moldovei). Urmează să fie deschise și cele 21 de secții de votare din SUA și Canada.

11:26 3.11.2024

Peste jumătate de milion de alegători au votat

Rânduri la o secție de votare din localitatea Varnița.
Rânduri la o secție de votare din localitatea Varnița.

Către ora 11:00, la secțiile de votare din țară și din străinătate au venit peste jumătate de milion de alegători. Participarea este similară cu cea din al doilea tur al alegerilor prezidențiale precedente (2020).

Potrivit legislației, turul doi de scrutin se consideră validat dacă la urne au ieșit 1/5 din alegători.

Cei mai activi sunt alegătorii cu vârstele cuprinse între 55-65 de ani, iar tinerii de 18-25 de ani rămân cei mai pasivi votanți.

În cele 30 de secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului au votat peste 8.400 de cetățeni.

În străinătate au ieșit la vot peste 57 de mii de alegători, potrivit datelor CEC.

11:46 3.11.2024

Premierul Dorin Recean spune că are loc „un atac din partea grupărilor criminale” și cheamă cetățenii la vot

Prim-ministrul Dorin Recean spune că a votat pentru „pace, prosperitate și libertate” în R. Moldova. Totodată, el a mai spus că în ziua alegerilor „are loc un atac din partea grupărilor criminale” și a făcut apel către cetățeni să se la mobilizeze la vot.

„Doar votul poate învinge frauda electorală. Ieșiți la vot!”, a spus premierul, care a precizat că Ministerul Afacerilor Interne și alte instituții ale statului lucrează intensiv pentru „a preveni acest atac asupra democrației noastre”.

„Votarea este influențată deja de un vot fraudat, pentru că această fraudă a fost pregătită din timp, de câteva luni”, a adăugat Recean.

Reuters scrie, cu referire la o sursă din cadrul guvernului moldovean, că autoritățile de la Chișinău au notificat câteva state europene despre potențiale tentative ale Rusiei de a împiedica procesul electoral în țări ca Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, SUA și Marea Britanie.

Împiedicarea votării s-ar putea realiza inclusiv prin alerte false cu bombă, scrie publicația.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG