La Chișinău au votat peste 350.000 de alegători
Peste 350.000 de chișinăuieni au votat până la ora 18:25. La Chișinău se înregistrează cea mai activă prezență din R. Moldova (peste 52 %).
Cea mai activă categorie de alegători din capitală este cea de 36-45 de ani (circa 22%).
Alerte false cu bombă la mai multe secții de votare din Germania și Marea Britanie
Alerte false cu bombă au fost înregistrate, în jurul la 17:45 ora Chișinăului, la mai multe secții de votare din Germania și Marea Britanie cu scopul de a „opri procesul de votare”, a transmis Ministerul moldovean de Externe (MAE).
Autoritățile moldovene au spus că au fost vizate secția din Frankfurt (Germania) și la cele din Liverpool și Northampton (Marea Britanie).
„Au fost alertate că unele secții de votare sunt minate”, potrivit MAE, dar serviciile specializate din Germania și Marea Britanie au intervenit conform „protocoalele pentru situații de alertă” și au efectuat controlul antiteror, constatând că alarmele au fost false.
Autoritățile moldovenești au transmis că dețin informații despre posibilele alerte false cu bombă la secțiile din străinătate pentru a îngreuna procesul de votare. Chișinău a dat asigurări că își coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.
Diaspora a bătut recordul prezenței la vot
În jurul orei 18:30, peste 270.000 de cetățeni din diaspora și-au exprimat votul, acesta fiind o prezență la vot-record în istoria electorală a R. Moldova în ceea ce privește votul de peste hotare.
În primul tur de scrutin, din 20 octombrie, în afara țării au votat circa 240.000 de alegători. La alegerile prezidențiale din 2020 au votat peste 260.000 de alegători din diaspora.
Poliția moldoveană, alertată privind minarea podului Rîbnița-Rezina. Circulația este blocată
Poliția moldoveană a fost alertată, în jurul orei 18:00, printr-un apel la 112 că podul dintre Rîbnița și Rezina ar fi minat.
Apelul a parvenit la scurt timp după ce circulația pe pod a fost reluată, după o întrerupere de mai multe ore cauzată de verificările făcute de autoritățile moldovene după ce un bărbat a refuzat să declare conținutul unei cutii suspecte.
„Calificăm aceste acțiuni drept provocări în adresa instituțiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot”, a transmis Inspectorul General al Poliției (IGP).
În prezent, polițiștii efectuează verificările de rigoare pentru a exclude orice risc de securitate.
Anterior, Comisia Electorală Centrală (CEC) a transmis că există semnale despre transportarea alegătorilor și către unele secții de votare din țară, în special fiind vorba despre cele organizate pentru cetățenii din stânga Nistrului.