Linkuri accesibilitate

R. Moldova neagă că Ucraina s-ar pregăti să invadeze Transnistria  


Moscova susține că, pentru a crea un pretext, ucrainenii ar planifica să organizeze o pseudo-ofensivă a trupelor ruse în regiunea transnistreană
Moscova susține că, pentru a crea un pretext, ucrainenii ar planifica să organizeze o pseudo-ofensivă a trupelor ruse în regiunea transnistreană

Autoritățile de la Chișinău neagă acuzațiile lansate de Ministerul Apărării al Federației Ruse precum că Ucraina s-ar pregăti să realizeze, în viitorul apropiat, o ofensivă în regiunea transnistreană a R. Moldova.  

„Regimul de la Kiev pregătește o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de unități ale forțelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea batalionului Azov”, au declarat jurnaliștilor reprezentanți ai Ministerului rus Apărării, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Moscova susține că, pentru a crea un pretext, ucrainenii ar planifica să organizeze o pseudo-ofensivă a trupelor ruse în regiunea transnistreană. „Pentru asta, diversanții ucraineni care vor participa la invazia înscenată vor fi îmbrăcați în uniforme ale forțelor armate ale Federației Ruse”, au spus sursele citate.

Ministerul rus al Apărării a mai precizat că monitorizează îndeaproape situația de la granița Ucrainei cu Transnistria și este gata să „răspundă oricăror schimbări ale situației”.

Chișinăul a venit cu o reacție, după ce mesajul a fost preluat de mai multe instituții media. Autoritățile moldovene nu au confirmat informația difuzată de Ministerul rus al Apărării și au făcut apel la calm.

„Invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și, în cazul unor pericole la adresa țării, vor informa neîntârziat opinia publică”, au precizat autoritățile de la Chișinău.

Zilele trecute, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că Rusia vrea să ia controlul asupra Aeroportului Internațional Chişinău pentru „a putea transporta soldaţi şi echipamente, ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria”.

Acest presupus plan a fost confirmat de prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat, pe 22 februarie, în cadrul unui interviu, că instituțiile statului au fost mereu pregătite să se asigure ca Aeroportul Internațional Chișinău „să nu cadă în mâinile unor state ostile”.

„Autoritățile au pregătit măsuri de blocare sau distrugere a pistei de aterizare încă înaintea începerii războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Popescu.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG