Linkuri accesibilitate

R. Moldova va achiziționa gaze pentru iarnă în comun cu statele UE | Ministra Sănătății acuză nereguli la CNAMUP


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • R. Moldova a participat la primul proces de licitație de pe platforma comună de achiziție de gaze a UE, potrivit zdg.md. La 25 aprilie, Comisia a lansat primul proces prin care întreprinderile europene își pot înregistra necesarul de achiziționare de gaze prin intermediul mecanismului AggregateEU, pentru a se pregăti pentru achiziționarea în comun de gaze la nivelul UE. Aceasta este o etapă esențială pentru ca UE să se pregătească pentru iarna următoare prin umplerea depozitelor sale de gaze în mod coordonat și în timp util, utilizându-și puterea colectivă de piață pentru a negocia prețuri mai bune cu furnizorii internaționali.
  • TV8 scrie că Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) s-a transformat într-o moșie, din cauza mai multor probleme, printre care legături de rudenie, falsificări în acte și conflict de interese. Cel puțin de această părere este ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a publicat fragmente din raportul comisiei de anchetă a verificării gestionării administrative a instituției în perioada iunie 2022 - ianuarie 2023.
  • Un comandant din cadrul contingentului militar al Federației Ruse în Forțele Mixte de Menținere a Păcii, care activează la Nistru, a sfidat legile R. Moldova atunci când a participat la un eveniment public pe 7 mai curent. Ziarulnational.md scrie că reprezentantul Federației Ruse și-a pus panglica negru-oranj la piept, simbol al agresiunii militare rusești în Ucraina, interzis în R. Moldova, atunci când a participat, alături de Vladimir Voronin și Igor Dodon, la un eveniment desfășurat la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”. Delegația R. Moldova în CUC a solicitat demararea unei anchete.
  • Agora.md relatează că un medic pensionat a fost reținut pentru 72 de ore de către Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI, de comun cu procurorii PCCOCS. Acesta este acuzat că ar fi comandat asasinarea fostului său asociat într-o clinică de ginecologie din Chișinău. De asemenea, a fost reținută și persoana care i-a făcut rost de armă bănuitului. Medicul ar fi comandat omorul fostului partener de afaceri, din motive de răzbunare.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, popular a devenit reportajul publicat de Jurnal TV despre istoria de succes a unui cetățean moldovean stabilit în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre Nicolae Corobca, care a plecat din Moldova în 2014, iar acum este antreprenor în transportul de mărfuri, cu un parc de peste 250 de camioane în Chicago, SUA.
  • Pe Instagram, interes a trezit postare TV8 despre moldoveanul care a decedat pe muntele Everest în dimineața zilei de 17 mai. Victor Melnic (Brînza) era din Călărași, dar în ultimii ani acesta locuia cu familia sa în Italia. În ultima sa postare de pe Facebook, de pe 25 aprilie, el scria că pe Everest ninge în fiecare zi și se află la campusul II pentru aclimatizare.
XS
SM
MD
LG