Linkuri accesibilitate

România. Ce interese are Liviu Dragnea în achiziționarea rachetelor Patriot


Președintele social-democraților români Liviu Dragnea, cel care conduce din umbră coaliția de guvernământ, s-a arătat enervat de anunțul șefului Statului Major General privind intenția României de a cumpăra rachete Patriot.

Este vorba despre un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit împotriva unui atac aerian sau cu rachete balistice și de croazieră. Anul trecut, sistemul de apărare antiaeriană Patriot a ajuns pentru prima dată în țară pentru exercițiile militare comune România-Statele Unite, care au avut loc pe malul Mării Negre la Capul Midia.

Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major, a vorbit despre rachetele Patriot la o conferință de presă care a avut loc la Smârdan, judeţul Galaţi, după ceremonia de primire a primului detaşament american sosit în România ca parte din Iniţiativa Statelor Unite de reasigurare europeană (ERI).

Generalul român a nu a dat detalii despre programul de înzestrare al armatei Române, dar a trasat anumite linii directoare și a estimat prețul pe care Bucureștiul l-ar putea plăti anul acesta pentru înzestrarea cu Patriot: 4 miliarde de euro.

După acest anunț, liderul PSD, Liviu Dragnea a răspuns nervos la una dintre televiziunile sale de casă că nu i-a plăcut declarația generalului Ciucă privind achiziționarea rachetelor Patriot și că s-ar fi așteptat din partea șefului Statului Major General la mai multă rigoare, în contextul în care procedurile parlamentare în acest sens nu au fost finalizate.

Vicepreședintele comisiei de apărare din Camera Deputaților, liberalul Ovidiu Raețchi, a precizat că în comisiile de specialitate ale legislativului au fost aprobate cele opt programe de modernizare a armatei române, potrivit memorandumului guvernului, și că rachetele Patriot ar fi esenţiale pentru asigurarea securităţii României.

Raețchi a mai explicat că anunțul făcut de generalul Ciucă la un exercițiu comun România-Statele Unite „are un sens tactic” pentru oricine vrea să „înțeleagă realitățile militare de azi”.

Deputatul PNL susține că este un „atac lipsit de logică” la adresa unei „figuri cheie a armatei române”. Vicepreședintele Comisiei de Apărare din camera inferioară a parlamentului l-a acuzat de altfel pe Liviu Dragnea că vorbește despre teme pe care nu le înțelege doar pentru a da senzația că el poate controla inclusiv armata română.

Pe de altă parte există voci în mediul politic și al armatei care susțin că nervozitatea lui Liviu Dragnea ar avea legătură cu dorința liderului PSD de a se implica personal în negocierile cu marii furnizori de americani de armament, socotind că în acest fel ar putea să se bucure și de susținerea unor oficialități de la Washington.

Primul ministru Sorin Grindeanu s-a conformat nemulțumirii șefului său pe linie de partid și a declarat la rândul său că este nemulțumit de anunțul generalului care a vorbit despre achiziționarea rechetelor Patriot, subliniind totuși că este vorba doar despre o critică a „modului de comunicare”.

Nu e încă destul de clar dacă există o luptă între guvern și liderul PSD, sau dacă este vorba numai despre corecții punctuale pe care le face tot mai des Liviu Dragnea, care și joi a avut poziții complet diferite față de executiv la întâlnirea cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

În orice caz, reacția președintelui PSD față de șeful Statului Major este cel puțin disproporționată, dacă nu cumva a vrut să transmită cu adevărat un semnal.

Chiar și așa, spusele lui nu-l pun într-o lumină bună nici față de aliații americani, nici în fața electoratului, care - orice-ar fi - continuă să admire haina militară

Previous Next

XS
SM
MD
LG