Linkuri accesibilitate

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea cere eliberarea jurnalistei sale reținute în Rusia


Alsu Kurmasheva
Alsu Kurmasheva

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) au cerut eliberarea imediată a jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmasheva, reținută la Kazan, Rusia, sub acuzații legate de legile „agenților străini”.

Jurnalista a fost reținută pe 18 octombrie și acuzată că nu s-a înregistrat ca agent străin, acuzație care ar putea atrage o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Alsu Kurmasheva, jurnalistă din Praga la Serviciul tătar-bașkir al RFE/RL, are dublă cetățenie americană și rusă și a călătorit în Rusia pentru o urgență familială, în luna mai.

Ea a fost reținută temporar prima oară în timp ce aștepta îmbarcarea în zborul de întoarcere, pe 2 iunie, pe aeroportul Kazan, unde i s-au confiscat pașapoartele american și rusesc. De atunci nu a mai putut părăsi Rusia.

Jurnalista a fost amendată atunci pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse. Kurmasheva aștepta ca pașapoartele să-i fie restituite când, pe 18 octombrie, au fost anunțate noile capete de acuzare.

„Alsu este o colegă foarte respectată, soție și mamă devotată a doi copii”, a spus președintele interimar al RFE/RL, Jeffrey Gedmin. „Trebuie să fie eliberată pentru a se putea întoarce de îndată la familia ei”. Kurmasheva locuiește la Praga, Republica Cehă, împreună cu soțul și copiii ei.

CPJ susține că acuzațiile împotriva ziaristei sunt false și cere autorităților ruse să o elibereze imediat. „CPJ este profund îngrijorat de reținerea jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmasheva sub acuzații penale false și solicită autorităților ruse să o elibereze imediat și să renunțe la toate acuzațiile împotriva ei”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală.

Din 2012, Rusia a folosit așa-numitele legi ale „agenților străini” pentru a eticheta și pedepsi criticii politicilor guvernamentale. De asemenea, autoritățile ruse au folosit tot mai mult această legislație pentru a controla societatea civilă și grupurile media din Rusia, de când Kremlinul și-a lansat invazia în Ucraina.

Legea permite autorităților să eticheteze organizațiile nonprofit drept „agenți străini” dacă primesc finanțare din străinătate și sunt angajate în activități politice.

Kurmasheva este al doilea jurnalist american reținut de Rusia, după ce reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost arestat sub acuzația de spionaj în martie anul acesta.

XS
SM
MD
LG