Linkuri accesibilitate

Raport guvernamental privind migranţii din Germania


Un punct de înregistrare a migranților ajunși în orașul München, Germania, 2015
Un punct de înregistrare a migranților ajunși în orașul München, Germania, 2015

Din Raportul guvernului federal rezultă că în 2020 s-au stabilit în Germania 185.296 cetăţeni şi cetăţene din România şi 13.692 din Moldova.

Ministra germană de interne, social-democrata Nancy Faeser, a prezentat Raportul guvernului privind migraţia („Migrationsbericht der Bundesregierung” – care poate fi descărcat integral aici).

Bazat pe date statistice culese de Oficiul Federal pentru Migranţi şi Refugiaţi, Raportul reflectă fluctuaţiile fenomenului şi dinamica fluxului de migranţi, refugiaţi, azilanţi, repatriaţi şi expulzaţi.

Raport guvernamental privind migranţii din Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00

27 la sută din populaţia Germaniei are rădăcini migraţioniste. 50 la sută din această categorie de persoane are cetăţenia germană.

În pofida restricţiilor sanitare din cauza coronapandemiei, în 2020 au sosit în Germania 1,3 milioane de oameni, cerând dreptul de şedere. În aceeaşi perioadă, însă, aproximativ un milion a părăsit ţara.

Peste 50 la sută dintre cei veniţi provin din ţări europene, 531.000 au venit din afara Uniunii Europene. 148.000 au solicitat azil.

Grafic (fragment). Persoane sosite în Germania
Grafic (fragment). Persoane sosite în Germania

În statistica privind provenienţa persoanelor stabilite în Germania, cetăţenii şi cetăţenele din România ocupă primul loc. Pe lângă 185.296 de români şi românce au fost înregistrate, în aceeaşi perioadă, în Germania şi 13.692 de persoane din Republica Moldova.

Ca şi în anii precedenţi, România a rămas principala ţară de provenienţă a migranţilor (15,7 %), urmată de Polonia (8,7 %) şi Bulgaria (6,1 %), Italia, Turcia, Croaţia, Ungaria, Spania, Grecia şi Serbia.

În ceea ce priveşte numărul solicitanţilor de azil, Raportul guvernamental reţine că în anul 2020 au fost înregistrate 964 de asemenea cereri, înaintate de cetăţene şi cetăţeni din Moldova.

Anul trecut, presa germană a relatat că majoritatea acestor solicitări ale persoanelor din Moldova sunt neîntemeiate şi nu pot fi aprobate.

Numai la Berlin se afla circa 3.200 de moldoveni, fără drept de şedere. 600 ar fi trebuit să părăsească oraşul deja în decembrie. S-a renunţat deocamdată la o expulzare forţată, deşi partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania - AfD, a pledat pentru această „soluţie” neagreată de formaţiunile politice din alianţa triparită a guvernului din landul Berlin. Din relatările presei se poate deduce că cele mai multe dintre aceste persoane aparţin etniei rome. Într-un comunicat, organizaţia umanitară, Pro Asyl, a pledat pentru acordarea dreptului de şedere a romilor din Moldova, arătând că în ţara lor sunt marginalizaţi şi discriminaţi. Anul trecut, arată organizaţia Pro Asyl, doar patru cetăţeni din Moldova au obţinut dreptul de şedere şi statutul de azilanţi.

Grafic. Statistica persoanelor reîntoarse
Grafic. Statistica persoanelor reîntoarse

Privitor la numărul persoanelor expulzate din Germania în 2020, Raportul guvernamental oferă următoarele date şi informaţii. Din cele circa 281.000 de persoane care au primit decizia de a pleca din Germania, au fost expulzaţi 10.800 de oameni. Între acestea s-au aflat 1.006 de persoane din Albania, 995 din Georgia, 754 din Serbia, 654 din Moldova şi 427 din Macedonia de Nord.

XS
SM
MD
LG