Linkuri accesibilitate

Raportul anual al Centrului pentru Combaterea Discriminării din Germania


Coperta raportului pe 2021 al Centrului Federal Guvernamental pentru Combaterea Discriminării din Germania.
Coperta raportului pe 2021 al Centrului Federal Guvernamental pentru Combaterea Discriminării din Germania.

În Germania, fiecare al şaselea cetăţean a devenit victima unor discriminări. Această declaraţie a făcut-o Ferda Ataman într-o conferinţă de presă, la Berlin, în cursul căreia a prezentat raportul anual privind discriminarea din Germania. Din sondaje reprezentative rezultă că 16 la sută dintre persoanele chestionate în Germania, au fost confruntate, în ultimii cinci ani, cu diverse forme de discriminare. Asta înseamnă 13 milioane de cetăţeni şi cetăţene. Cele mai multe cazuri de discriminare înregistrate privesc piaţa muncii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00

Centrul Federal Guvernamental pentru Combaterea Discriminării, pe care Ferda Ataman îl conduce de o lună, a primit în cursul anului 2021, 5.600 de sesizări. Din Raportul prezentat rezultă că cele mai multe sesizări se referă la forme de discriminare rasială. Această formă reprezintă 37 la sută din totalul sesizărilor. Pe locul doi se plasează discriminările unor persoane cu dizabilităţi sau boli cronice.

În timpul conferinţei de presă, Ataman a dat un exemplu de dată recentă. Este vorba despre un şofer de autobuz care a refuzat să ajute o persoană - care se afla într-un scaun cu rotile - să urce în mijlocul de transport. Potrivit legii, şoferii sînt obligaţi să ajute persoanele cu astfel de dizabilităţi.

Ataman a mai dat şi un alt exemplu de discriminare, relatînd despre o tînără femeie care voia să se angajeza la o firmă.

În cursul interviului a fost întrebată dacă în perioada următoare ar vrea să rămână însărcinată. Această întrebare, a subliniat, Ataman, constituie o gravă încălcare a legilor anti-discriminare.

Discriminări din cauza sexului constituie 20 la sută din cazurile sesizate. 10 la sută din cazurile reţinute constituie discriminări din cauza vârstei.

Ataman a subliniat că statistica prezentată este alarmantă, iar pentru victime trebuie să le fie create condiţii legale îmbunătăţite care permit impunerea nebirocratică a drepturilor lor.

Ferda Ataman s-a născut în 1979, la Stuttgart, într-o familie de migranţi originari din Turcia. Numirea ei în fruntea Centrului federal contra discriminării (înfiinţat în 2006) nu s-a bucurat de susţinerea unanimă a coaliţiei guvernamentale tripartite, social-democrat/ecologist/liberală. În urma publicării unor pamflete şi articole polemice, Ataman a devenit ţinta unor atacuri dure. Între altele i s-a reproşat că ar fi prea indulgentă faţă de rasismul unor grupuri musulmane.

După prezentarea raportului s-a putut constata pe internet o adevărată avalanşă de atacuri, unele dintre ele fiind chiar incitări la violenţă fizică. „Rasista turco-naţionalistă Ataman se plânge de rasism în Germania”, scria un anonim pe Twitter. „Există cineva care să-i spună să-şi ţină gura?” Alt anonim radical recomandă, pur şi simplu, „amuţirea” ei - cu alte cuvinte asasinatul.

Ataman este contestată şi în rândurile unor grupuri de migranţi. Într-o scrisoare deschisă, semnată de 30 de personalităţi, s-a afirmat că Ataman ar refuza să condamne căsătoriile forţate din familiile musulmane fundamentaliste.

Pe de altă parte, actuala şefă a Centrului antidiscriminare, care în trecut a lucrat în Ministerul integrării din land-ul Renania de Nord-Vestfalia, se bucură şi de susţinerea a 20 de organizaţii de migranţi şi a Comunităţii Turcilor din Germania.

Previous Next

XS
SM
MD
LG