Linkuri accesibilitate

Raportul din Zona de Securitate și de la Bruxelles


Cristina Lesnic în studioul Europei Libere
Cristina Lesnic în studioul Europei Libere

Jurnalul săptămînal al Cristinei Lesnic.

Cristina Lesnic s-a născut în 28 martie 1982 în oraşul Chişinău. În anul 2004 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Drept, iar în 2005 Universitatea de Stat din Moldova, Magistru în drept. Din 2016-prezent: Consorțium USPEE și ASEM, Doctorat în drept internațional. Din 2004 până în ianuarie 2018 a ocupat diferite funcții în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, activînd în domeniile relaţiilor internaţionale, integrării europene, analizei și evaluării politicilor. Actualmente este Viceprim-ministru pentru Reintegrare.

Luni

Pentru cei care sunt mereu să fie obișnuiți cu munca, banal, dar uneori în zilele libere vrei să faci multe și de toate, dar câteodată chiar nu știi ce să faci!

La 8h30 ziua s-a făcut marcată de a nu mă grăbi și de a lungi clipele, începând cu o cafea matinală, pe care nici într-un mod nu o pot uita. De fapt, nu pot începe ziua fără ea.

În jurul orei 9h30 am primit raportul cu privire la situația din Zona de Securitate. Trebuia să verific unele documente pentru o deplasare de serviciu, astfel cel puțin o parte din timp pentru a mă concentra asupra acestora. Am dedicat-o.

Jurnal săptămînal: Cristina Lesnic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00
Link direct

Ulterior, am profitat de mini vacanța, ocazie, de a putea fi în această zi în compania mamei și surorii mele, cu care trebuie să recunosc am contact permanent, doar că în această zi am avut posibilitatea să fim toate trei în oraș, la o ceașcă de cafea după prima jumătate a zilei.

După orele prânzului am reușit să-l ajut pe cel mai drag cavaler să-și facă temele pentru zilele de școală, pentru a profita de planurile noastre. Dezbateri mari au fost atunci când am ajuns să ne întrecem la exerciții de matematică cu privire la aria și perimetrul unor figuri geometrice.

Marți

La 9h30, din nou mi s-a telefonat pentru a primi raportul despre situația din Zona de Securitate.

O zi, care aparent era obișnuită, dar trebuie să recunosc că la insistența copilului, am reușit să gătim împreună și să ne plimbăm cu bicicleta pe aleea care era aglomerată de familii cu copii și parfumul liliacului făcea semnalul că primăvara a venit în plină- tatea sa.

O discuție dintre părinte și copil este mereu utilă și nu trebuie neglijată, în special cînd copilul ți-o cere. Exact era momentul să ascult mai multe istorioare de la liceu, despre planuri de vacanță și chiar unele întrebări, care cereau mai multă analiză. Copiii din ziua de astăzi sunt foarte talentați, iar accesul la internet le trezește multă curiozitate.

În drum spre casă, am fost rugată să mai trecem pe la o bisericuță, la care nu era nimeni. Am stat puțin timp, am pus niște lumânări și am stat de vorbă cu doamnele care îngrijeau biserica. Era 1 mai.

Miercuri

Cristina Lesnic
Cristina Lesnic

O deplasare de serviciu spre Bruxelles era planificată din timp în componența delegației guvernamentale. Se organiza ședința Consiliului de Asociere, unde delegația Republicii Moldova trebuia să comunice evoluții pe diferite domenii sectoriale.

Dimineața am venit la serviciu. La 7h30 deja examinam corespondența și la 7h45 deja semnam unele răspunsuri.

La 8h30 o primă ședință cu șefii de secție din cadrul Biroului politici de reintegrare, după care niște activități interne planificate.

La 12h30 o discuție telefonică cu Biroul DCAF la Chișinău pe marginea unor activități planificate de instruire a Biroului, inițiativă de consolidare a capacităților instituționale și profesionale.

Un spot video „O carte pentru educația ta. Investește în viitor” a fost discutat cu colegii de Birou ca rezultat al repartizării a celor 800 cărți în toate școlile cu predare în grafie latină, inițiativă a Biroului politici de reintegrare. Am reușit să plasăm acest video până la plecarea mea. Mă simțeam sigură că am reușit să planificăm toate activitățile și fiecare știe ce trebuie să facă și ce rezultate sunt așteptate.

După amiază, în Aeroport, așteptăm cursa planificată. Discuții între colegi cu privire la ziua ședinței.

Am ajuns la Bruxelles, un oraș „care se află printre nori”, din cauza timpului. Flerul limbii franceze îmi aduce mereu aminte de lumea francofonă. Acum vorbesc mai rar, deși mai simt gustul de a vorbi franceză.

O pregătire seara cu membrii delegației, pentru că așa se muncește în echipă care dorește să împărtășească valori europene.

Joi

Ziua s-a început cu o ședință la micul dejun. Unele precizări în ultimele clipe. Dimineața, deși fusul orar era diferit și mai convenabil, la 6h30 m-am trezit. La 8h00 deja eram în holul hotelului pentru a ne pregăti să mergem la Consiliul de Asociere, o ședință importantă, cu subiecte diverse și raportori la cel mai înalt nivel. Ședința s-a derulat potrivit programului.

Seara m-am văzut cu un vechi prieten. Am făcut o promenadă și am discutat de ale noastre.

Vineri

Ora 7h30 micul dejun și la 8h30 plecarea spre Aeroport. Câteva discuții telefonice înainte de plecare și mai mult de jumătate de zi în drum.

Între timp gânduri despre lucrurile care mai trebuie urgentate și planificarea săptămânii viitoare.

La aeroport, întimpinată și direct un raport săptămânal.

XS
SM
MD
LG