Linkuri accesibilitate

Raportul Freedom House 2018 deplînge regresul democrației în lume


„Democrația este în retragere” în toată lumea, în timp ce Statele Unite renunță la rolul tradițional de avocat al valorilor democrate.

„Democrația este în retragere” în toată lumea, în timp ce Statele Unite renunță la rolul tradițional de avocat al valorilor democrate, iar Rusia și China intensifică măsurile de reprimare ale opoziției interne. Sunt unele din concluziile raportului anual despre situația drepturilor omului în lume, întocmit de organizația internațională Freedom House, cu sediul la New York. Raportul este dat publicității pe 16 ianuarie.

Pentru al 12-lea an consecutiv, se mai arată în raport, se constată o înrăutățire a situației drepturilor omului, iar nivel libertăților a scăzut în 71 de țări din cele analizate. Un regres care reiese mai clar când este exprimat în procente: 45% din țări sunt considerate libere, 55% sunt parțial libere sau nu sunt libere. Ceea ce însemnă că 61% din populația globului trăiește în țări unde libertățile de bază sunt respectate parțial sau deloc.

Pentru autorii raportului, un eveniment major al anului 2017 a fost faptul că Statele Unite au renunțat la rolul de avocat internațional al drepturilor fundamentale și democrației. În ultimii șapte ani, se mai spune în raportul Freedom House, s-a constatat un declin ușor al drepturilor fundamentale în Statele Unite care s-a accelerat semnificativ în 2017 ca urmare a faptului că noua administrație se face vinovată de „încălcarea unor norme etice de bază” și de mult mai puțină transparență.

R. Moldova rămâne în categoria țărilor „parțial libere” cum era și în 2017. Pe locul 61, direct în fața Ucrainei, țară care se confruntă însă din 2014 cu un conflict secesionist.

În raport de anul trecut se menționa faptul că în R. Moldova se organizează alegeri regulat și că acestea sunt „credibile”. Dar marea problemă rămâne corupția „între aleși” și în „sistemul judiciar”. La care se adaugă efectele „furtului miliardului”, constatat în 2014: guvernnul de atunci a oferit garanții, care au lovit serios în bugetul national și au întărit și mai mult neîncrederea în clasa politcă, se mai arată în raportul Freedom House din 2017.

Raportul analizează situația din 195 de țări și 14 teritorii din lumea întreagă. Analizele se bazează pe datele și informațiile anului precedent.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG