Linkuri accesibilitate

Raportul Mueller nu exclude posibilitatea, cel putin teoretic, ca Donald Trump sa fie inculpat dupa terminarea mandatului


Raportul Mueller în forma redactată de Ministerul Justiției

Raportul dă la iveală numeroase acțiuni ale președintelui Trump menite să se amestece în ancheta lui Mueller.

Raportul anchetatorului independent Robert Mueller este acum public, cu anumite omisiuni. Este el vatamator pentru presedintele Trump? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

Raportul da la iveala cu nu a existat o conspiratie intre echipa de campanie electorală a lui Trump si Rusia, pentru influentarea alegerilor prezidentiale din 2016. Dar, in legatura cu obstructionarea justitiei, situatia e mai complicata.

Raportul da la iveala numeroase actiuni ale presedintelui Trump menite sa se amestece in investigatia lui Mueller, acesta nedorind sa elimine ipoteza ca Trump a obstructionat procesul de justitie. Desi stia ca ancheta nu poate da la iveala o conspiratie cu Rusia, seful executivului se temea se pare ca investigatia va da la iveala alte probleme cu posibile ramificatii penale. Raportul da la iveala numeroase situatii in care Trump a intentionat sa-l concedieze pe Mueller. Mai este mentionat ca Trump a facut presiuni asupra personalului său să trimita un email care sa-l exonereze si se mai sugereaza ca Trump a stiut mai mult despre delicte comise de un salariat al sau decit a lasat sa se inteleaga.

Una dintre ideile din raport este ca presedintele nu poate fi incriminat pentru obstructionarea justiei pentru ca intentiile sale au fost impiedicate sa se materializeze, pentru ca salariati ai sai au refuzat sa-i execute cele mai drastice ordine.

Se pare ca intre aspectele pe care Trump nu le dorea investigate este si incercarea facuta in 2006 de a face afaceri in Rusia, intre care si construirea unui bloc turn Trump.

In conferinta sa de presa, procurorul general William Barr a spus ca nemultumirea lui Trump deriva din atmosfera creata de presa in care se faceau speculatii daunatoare politic. „Dar, asa cum presedintele a spus de la bun inceput – a spus Barr – nu a exista o conspiratie cu Rusia”.

Cu privire la obstructionarea justitiei, Barr a spus ca nu au fost gasite dovezi concludente pentru incriminare, dar presedintele nu e exonerat. Raportul lui Mueller nu exclude posibilitatea ca, cel putin teoretic, Donald Trump sa fie inculpat dupa terminarea mandatului sau mandatelor prezidentiale.

Raportul arata ca daca ar fi fost dovezi suficiente ca presedintele nu a obstructionat justitia, atunci aceasta concluzie ar fi fost formulata. Mueller arata in raport ca punerea sub acuzare a presedintelui ar fi fost prea mult, tinind cont de dovezile de la dosar. Asta insa in contextul regulilor in vigoare la Ministerul Justitiei, din perioada Watergate care arata ca un presedinte in exercitiu nu poate fi inculpat.

Raportul explica ca daca presedintele ar fi acuzat de obstructionarea justitiei fara a-l putea insa inculpa, i-ar afecta presedintia si diminua capacitatea sa de a conduce tara. In plus, un presedinte aflat in aceasta situatie nu si-ar putea apara cazul, asa cum alti inculpați o fac.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG