Linkuri accesibilitate

„Până la urmă violența nu s-ar întâmpla, dacă nu ar vinde” (Pressone)


Romania, Romanian newspapers
Romania, Romanian newspapers

Revista presei românești.

Revista presei românești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00

Republica Moldova este în căutarea unor alternative la gazul rusesc, scrie azi presa din România. G4Media relatează despre prezența la Baku astăzi a ministrului de externe Nicu Popescu, unde a fost primit de președintele azer, pe care îl invită la Chișinău în numele președintei Maia Sandu. Un posibil acord de furnizare de gaze naturale este astfel posibil, în contextul creat de atitudinea Gazprom. Ruta de transport ar putea gazoductul TANAP, până în Balcani, iar de aici ar ajunge în Moldova prin pompare inversă, scrie publicația românească.

Alexandru Lăzescu citește intențiile Rusiei și Chinei de reașezare, în comun, a ordinii internaționale și face asta analizând ce spune presa internațională despre organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Textul apare pe Contributors.ro și nu poate evita o comparație cu atmosfera în care a avut loc precedenta olimpiadă găzduită de chinezi, cea din 2008. Atunci, China a fost prezentată de oaspeții occidentali, bine reprezentați, ca „un pilon solid, important, al ordinii internaționale liberale croite de America în perioada post-belică”. Acum, cel mai proeminent oaspete străin la Beijing a fost Vladimir Putin, care a folosit prilejul pentru o întrevedere consistentă cu omologul său chinez, împreună cu care a semnat o declarație comună. Tonul, limbajul din documentul comun ruso-chinez, și din cel al declarațiilor făcute după întâlnirea celor doi lideri confirmă, scrie Lăzescu, ceea ce o serie de diplomați occidentali descriu drept o percepție tot mai răspândită la Beijing, și sigur și la Moscova, aceea că Occidentul, America, se află într-un declin ineluctabil și nu este departe momentul în care țările lor, Rusia și mai ales China, vor fi cele care vor domina și vor face legea pe scena globală. (…) Este cu siguranță cea mai formidabilă provocare cu care se confruntă lumea occidentală de la începutul perioadei postbelice”.

După incidentul grotesc petrecut în Parlamentul de la București, când liderul Alianței pentru Unirea Românilor l-a făcut „hoț” și l-a luat pur și simplu de gât pe ministrul energiei, aflat la tribună, s-a decis interzicerea prin regulament a transmisiunilor live pe rețele de socializare de la ședințele Camerelor. Într-un interviu acordat celor de la Pressone, Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică, spune că „partidele tradiționale n-au făcut altceva decât să se folosească („în mod „oportunist”) de pretextul oferit de partidul extremist AUR pentru a-și rezolva o problemă mai veche: transparența, care îi pune mereu în dificultate”. Centrul pentru Inovare Publică este doar una dintre cele șase organizații nonguvernamentale care au adresat Parlamentului un protest față de interzicerea filmării sau transmiterii în direct pe Internet, precum și a afișării de bannere în sala de dezbateri, pentru că ar încălca libertatea de exprimare. Jurnalistul Pressone observă că violența străzii a ajuns și în Parlament, unde, în fond, sunt reprezentanții poporului, așa cum este el acum. Fără să nege, Ovidiu Voicu spune : „până la urmă violența nu s-ar întâmpla, dacă nu ar vinde”. Domnia sa se teme că măsurile luate vor duce la o escaladare a apetitului de scandal al AUR, cu atât mai mult cu cât George Simion, ieșit din școala ultrașilor galeriilor de fotbal, a anunțat pentru sfârșitul lunii un protest după model canadian, unde au ieșit în stradă șoferii de TIR.

XS
SM
MD
LG