Linkuri accesibilitate

Război în Israel | Noul ultimatum pentru civilii din Gaza a expirat


Lovituri aeriene au avut loc, de ambele părți, și în cursului nopții de sâmbătă spre duminică.
Lovituri aeriene au avut loc, de ambele părți, și în cursului nopții de sâmbătă spre duminică.

Oficiali ai armatei israeliene au anunțat că armata este pregătită pentru noua etapă a războiul, dar că va declanșa operațiunea terestră abia după punerea la adăpost a civililor. Loviturile aeriene au continuat și în ziua a opta de ambele părți.

Ora 13.00 - Hezbollah spune că a atacat Israelul ca răspuns la uciderea jurnalistului Reuters

Hezbollah a lansat rachete asupra Israelului duminică dimineața ca răspuns la atacurile israeliene de vineri care au ucis un jurnalist Reuters și doi civili în vârstă, a declarat grupul militant șiit într-un comunicat.

Hezbollah a precizat că a lovit orașul Shtula din nordul Israelului, ucigând un israelian. Medicii israelieni au declarat că un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost ucis în atacul grupării susținute de Iran și alți doi, tot bărbați în vârstă de 40 de ani, au fost răniți.

Hezbollah a afirmat că a atacat "poziții militare" cu rachete ghidate cu precizie.

Urmările bombardamentelor Israelului în Fâșia Gaza. 14 octombrie 2023.
Urmările bombardamentelor Israelului în Fâșia Gaza. 14 octombrie 2023.

Armata israeliană a declarat că a lovit teritorii libaneze și că au existat focuri de armă dinspre Liban spre o poziție militară israeliană de la graniță.

Issam Abdallah, cameramanul Reuters care a fost ucis, se afla împreună cu un grup de alți jurnaliști care purtau veste de presă cu etichete clare, atunci când un bombardament israelian a lovit poziția lor în apropiere de orașul libanez de frontieră Alma Chaab, potrivit unei înregistrări video analizate de CNN.

Jurnaliști de la organizațiile internaționale de știri Al Jazeera, Agenția France Presse și Reuters s-au numărat printre victime, potrivit declarațiilor făcute de agențiile respective.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat sâmbătă că analizează incidentul.

Ora 11.30- DSU preia 220 de cetățeni ucraineni din Israel

220 de cetățeni ucraineni care au ajuns la Bucueești din Israel au fost preluați de Departamentul pentru Situații de Urgență și au beneficiat de asistență medicală asigurată de către personalul specializat din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca).
O parte dintre ei și-au continuat drumul mai departe, iar aproximativ 40-50 de persoane au fost transportate în spații de cazare temporară, oferindu-li-se un refugiu sigur în aceste momente dificile.
Un alt zbor care urmează să aducă cetățeni ucraineni este așteptat la București luni, 16 octombrie.

10.30 - Britanicii din Gaza, îndemnați să se pregătească pentru deschiderea graniței cu Egiptul

Ministerul britanic de Externe le spune cetățenilor britanici din Gaza să se pregătească în cazul în care se va deschide punctul de trecere a frontierei Rafah către Egipt, anunță BBC.

Punctul de trecere, situat în sudul Fâșiei Gaza, este în prezent singura cale de ieșire din teritoriu, Hamas controlând cine poate trece prin el.

Negocierile pentru a permite cetățenilor străini să părăsească Gaza prin acest punct de trecere continuă, Egiptul refuzând în prezent acest lucru până când Israelul nu permite intrarea în Gaza a unui convoi de camioane cu ajutoare din partea sa.

Camioanele care transportă ajutoare stau la coadă de ore întregi așteptând să intre în Gaza.

Ora 10.15 - Nou ultimatum pentru evacuarea civililor din nordul Fâșiei Gaza

Un purtător de cuvânt al Ligii de Apărare a Israelului (IDF) spune că civilii care se află încă în nordul Fâșiei Gaza trebuie să se îndrepte spre sud între orele 10.00 și 13.00.

Ei trebuie să folosească o singură rută - care pornește de la Beit Hanoun spre Khan Yunis - precizează IDF, care spune că drumul nu va fi atacat în acest interval de timp.

Familii palestiniene cu bunurile lor fug în urma avertismentului armatei israeliene de a-și părăsi casele și de a se deplasa spre sud înainte de o așteptată ofensivă terestră, în orașul Gaza, la 13 octombrie 2023.
Familii palestiniene cu bunurile lor fug în urma avertismentului armatei israeliene de a-și părăsi casele și de a se deplasa spre sud înainte de o așteptată ofensivă terestră, în orașul Gaza, la 13 octombrie 2023.

Termenul pentru fereastra inițială, de 24 de ore, anunțat vineri și prelungit, a expirat sâmbătă după-amiază. La momentul respectiv, Israelul desemnase două rute - una dintre ele era aceeași menționată de IDF și duminică.

Organizația Mondială a Sănătății a condamnat ordinul de evacuare și spune că forțarea pacienților din spitale să se mute ar fi "o condamnare la moarte".

Ora 10.00 - SUA evacuează cetățenii americani pe mare, începând de luni

Guvernul Statelor Unite anunță că oferă asistență cetățenilor americani și membrilor de familie apropiați ai acestora, care dețin un document de călătorie valabil, pentru a pleca din Haifa pe mare spre Cipru, pe 16 octombrie 2023. Îmbarcarea începe luni dimineață, la ora locală 8. Cetățenii americani trebuie să ajungă la terminalul de pasageri al portului Haifa nu mai târziu de ora locală 9. Îmbarcarea se va face în ordinea sosirii și se face în limita locurilor disponibile.

Ora 09.30 - Armata israeliană spune că a lovit peste 100 de ținte militare din Gaza

IDF (Israel Defence Forces), citată de CNN, anunță că a atacat azi noapte peste 100 de ținte militare din mai multe părți ale Fâșiei Gaza. Printr ele, sedii ale Hamas și puncte militare importante: lansatoare, posturi anti-tanc și posturi de observație. Informația e confirmată de jurnaliștii din Gaza, care adaugă că au fost bombardamente în estul Fâșiei.

Ora 09.00 - IDF: L-am asasinat pe comandantul Hamas responsabil pentru raidul asupra kibbutzului Nirim și Nir Oz.

IDF (Israel Defence Forces) și Shin Bet au anunțat că l-au asasinat pe Bilal al-Kadra, comandantul forței Noh'ba (forțele speciale ale Hamas) din batalionul Khan Yunis Sud, responsabil pentru raidul de sâmbătă asupra kibbutzimului Nirim și Nir Oz.

Potrivit anunțului, alți agenți ai Hamas și ai Jihadului Islamic au fost uciși în atacurile din cursul nopții în Zeitoon, Khan Yunis și Jabaliya. De asemenea, s-a raportat că FDI a atacat cartierele generale și complexele militare, zeci de lansatoare, posturi antitanc și posturi de observare aparținând Hamas.

Ora 07.30 - 300 de morți, în 24 de ore

Aproximativ 300 ce persoane au murit și 300 au fost rănite în Gaza, în ultimele 24 de ore, potrivit ministrului Sănătății din Gaza. Cele mai multe dintre victime sunt femei și copii, potrivit aceleași surse.

Numărul total al morților din Gaza, de la începutul confruntării, este de 2215, iar 8714 oameni au fost răniți, potrivit aceleași surse.

Bărbați palestinieni reacționează în timp ce o fată rănită este salvată din dărâmăturile unei case după ce aceasta a fost lovită de lovituri israeliene, în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, 14 octombrie 2023. REUTERS/Yasser Qudih
Bărbați palestinieni reacționează în timp ce o fată rănită este salvată din dărâmăturile unei case după ce aceasta a fost lovită de lovituri israeliene, în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, 14 octombrie 2023. REUTERS/Yasser Qudih

Israelul a lansat ofensiva cu represalii după ce, pe 7 octombrie, Hamas a lansat un atac în urma căruia a omorât 1300 de persoane. Frica crește printre civilii din Gaza, pe măsură ce Israelul se pregătește pentru noua etapă a războiului său cu Hamas, care include lovituri de amploare și operațiuni la sol semnificative.

Ora 07.00 - Israelul începe operațiunile abia după evacuarea civililor

Israelul va începe „operațiuni militare semnificative" în Gaza doar după ce va vedea că civilii au plecat, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

„Lucrul important aici pe care trebuie să ne concentrăm este că vom începe operațiuni militare semnificative doar după ce vom vedea că civilii au părăsit zona", a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

Luați-vă bunurile, mergeți spre sud. Păstrați-vă viața și nu cădeți în capcana pe care Hamas v-o pregătește.
lt.-col. Jonathan Cornicus, Forțele Armate Israeliene

„Este foarte important ca oamenii din Gaza să știe că am fost foarte, foarte generoși cu timpul. Am dat un avertisment amplu, mai mult de 25 de ore... Nu pot să subliniez mai mult decât suficient pentru a spune că acum este momentul ca locuitorii din Gaza să plece.


Mai mult de jumătate din cei 2 milioane de locuitori din Gaza trăiesc în secțiunea nordică pe care Israelul le-a spus să o evacueze. Multe familii, dintre care unele erau deja strămutate intern, sunt acum înghesuite într-o porțiune și mai mică a teritoriului de 140 de mile pătrate.

Zeci de mii de palestinieni au fugit spre sud pe străzile bătătorite din Gaza, după ce armata israeliană le-a spus să părăsească zonele nordice ale benzii dens populate.

Ora 00.13 - Israelul atacă aeroportul din Aleppo, Siria

Cotidianul sirian Al-Watan, preluat de Times of Israel, susține că atacul israelian a lovit pista aeroportului din Aleppo, care nu mai poate fi folosită în acest moment. Calea de rulare abia fusese remediată în urma unei lovituri similare israeliene de joi.

Sâmbătă, ora 22.35 -Nordul Israelului, atacat cu rachete din Siria. Artileria israeliană ripostează

Armata israeliană confirmă că mai multe rachete au fost interceptate în nordul Israelului (Galateea și Înălțimile Golan) și că atacă cu foc de artilerie zona din care au fost lansate.

Sâmbătă, ora 21.45 - Germania începe evacuarea cetățenilor săi din Israel

Două avioane militare sunt în drum din Germania către Israel sâmbătă seară, anunță agenția germană de presă DPA. Sunt planificate și zboruri suplimentare, potrivit ministerului german al Apărării.

Peste 100.000 de locuitori ai Israelului au dublă cetățenie, germană și israeliană.

Sâmbătă, ora 21.00 - Sirenele de raid aerian au sunat în centrul Israelului, inclusiv în Tel Aviv.

Sirenele de raid aerian în toată zona centrală a Israelului după o rafală de rachete lansate de Hamas din Gaza, inclusiv în Tel Aviv, Rishon Lezion, Bnei Brak, Holon, Ramle și în multe alte orașe, anunță Times of Israel.

Sâmbătă, ora 20.08 - Israelul recunoaște greșeli de securitate

Israelul a recunoscut că a făcut "greșeli" în ceea ce privește serviciile de informații pentru că nu a reușit să prevadă atacurile Hamas de la sfârșitul săptămânii trecute, informează The Guardian.

„Este greșeala mea și reflectă greșelile tuturor celor care fac ealuări [ale serviciilor de informații]", a declarat consilierul israelian pentru securitate națională, Tzachi Hanegbi, în cadrul unei conferințe de presă, relatează Agenția France-Presse.

Mașina unui jurnalist arde la locul unde a fost ucis Issam Abdallah, videojurnalistul Reuters, iar alte șase persoane au fost rănite vineri, când au fost lovite de rachete trase din direcția Israelului, în Alma Al-Shaab, în apropiere de granița cu Israelul, în sudul Libanului.
Mașina unui jurnalist arde la locul unde a fost ucis Issam Abdallah, videojurnalistul Reuters, iar alte șase persoane au fost rănite vineri, când au fost lovite de rachete trase din direcția Israelului, în Alma Al-Shaab, în apropiere de granița cu Israelul, în sudul Libanului.

„Noi chiar credeam că Hamas a învățat lecția" din ultimul său război major cu Israelul din 2021, a adăugat Hanegbi.

El a continuat prin a spune că refuză megocierile în jurul schimburilor de prizonieri cu Hamas, spunând: „Nu există nicio modalitate de a negocia cu un inamic pe care am jurat să îl anihilăm".

Sâmbătă, ora 19.45 - Armata israeliană a încheiat pregătirile pentru un nou atac

Armata israeliană anunță că este pregătită „pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operațiune terestră semnificativă”.

Comunicațiile și internetul au fost întrerupte în Fâșia Gaza, iar aviația a efectuat un bombardament masiv, imediat după expirarea ultimatumului (prelungit) de evacuare din zona de nord, acordat civililor, informează IDF.

Bombardamente s-au auzit și la granița cu Libanul. Reprezentanții Hezbollah au anunțat că doi civili au fost uciși ca urmare a atacurilor israeliene.

Un bărbat palestinian cară o fetiță rănită la locul loviturilor israeliene, în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, la 14 octombrie 2023.
Un bărbat palestinian cară o fetiță rănită la locul loviturilor israeliene, în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, la 14 octombrie 2023.

Armata israeliană (IDF) a emis un comunicat, la ora 19, în care spune că este gata să extindă ofensiva prin implementarea unei „game largi de planuri operaționale, care includ un atac combinat și coordonat din aer, mare și uscat” asupra Fâșiei Gaza.


„Batalioanele și soldații armatei israeliene sunt dislocați în toată țara și sunt pregătiți să sporească pregătirea pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operațiune terestră semnificativă”, adaugă IDF.

Într-un comunicat trimis Europei libere imediat după noile evoluții, MAE român precizează că, „pe fondul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Celula de Criză continuă demersurile în regim permanent în vederea evacuării, în condiții de siguranță, a cetățenilor români din Fâșia Gaza care s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah pentru a fi evacuați.”

Astfel, diplomații aflați în zonă continuă dialogul cu autoritățile israeliene și cele egiptene în vederea asigurării condițiilor necesare pentru evacuarea cetățenilor români, ținând cont de evoluțiile de securitate din teren.

MAE spune că urmărește 350 de persoane cu cetățenie română din Fâșia Gaza. 200 au cerut ajutor în vederea evacuării, dar, până la această oră, nu s-a reușit extragerea lor din regiune.

Sâmbătă, ora 18.00- Încă doi români, morți în conflict. O persoană, dispărută

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă decesul a încă două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Israel.

Ambasada României la Tel Aviv anunță că verifică informațiile cu privire la dispariția unei persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română.

Până la acest moment, spune MAE într-un comunicat, „Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au recepționat solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Statul Israel”.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG