Linkuri accesibilitate

Reacția Chișinăului la noul exerciţiu al trupelor ruse cu „forţarea” Nistrului


Grupul Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnitreană în timpul unor exerciţii
Grupul Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnitreană în timpul unor exerciţii

În 2018 au avut loc deja aproape 200 de antrenamente militare în regiunea estică, mult mai multe decât în anii trecuți.

Chişinăul a răspuns unui exerciţiu militar cu forţarea râului Nistru desfăşurat cu o zi mai devreme de Grupul Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnitreană, pe scurt GOTR, cu un comunicat al delegaţiei moldoveneşti în Comisia Unificată de Control, care numeşte „provocator” şi „​sfidător” antrenamentul din zona de securitate. În loc să emită comunicate „​sterile”, autorităţile moldovene ar face mai bine dacă ar impiedica dotarea şi asigurarea logistică a unor astfel de antrenamente, spun pe de altă parte unii observatori. Pe ce se bazează astfel de critici?

Reacția Chișinăului la noul exerciţiu al trupelor ruse cu „forţarea” Nistrului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00
Link direct


Există mai multe motive din care exerciţiul, al patrulea de acest fel după anexarea Crimeii de către Moscova şi agresiunea Rusiei din estul Ucrainei, nu are în general ce căuta în zona de securitate. În primul rând, pentru că o zonă de securitate pentru asta şi există ca să fie liberă de orice militari, cu excepţia forţelor de pacificare. Apoi, având misiunea clară să păzească depozitele de muniţii de la Cobasna şi să asiste pacificatorii, militarii din GOTR nu au ce căuta la un astfel de exerciţiu.

În sfârşit, scenariul antrenamentelor respective se încheie cu forţarea, prin intermediul unor blindate, a rîului Nistru, ceea ce este şi partea cea mai sfidătoare pentru Chişinău a antrenamentului.

Iată de ce, comunicatul difuzat de delegaţia moldovenească în Comisia Unificată de Control califică drept „neautorizat” exerciţiul militar de marţi anunţat, aşa cum se ştie, de Districtul militar de Vest al Ministerului rus al Apărării, spune că asemenea acţiuni încalcă mecanismul existent de asigurare a regimului în zona de securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare, şi avertizează asupra riscului generării de noi tensiuni în această zonă.

Lucruri similare autorităţile moldovene au spus însă şi anul trecut, ca şi cu un an mai devreme, adică ori de câte ori în regiunea transnistreană au avut loc exerciţii militare cu implicarea GOTR şi forţarea râului Nistru. „Demonstraţie de forţă şi sfidare a mecanismelor de negociere şi pacificare”, a calificat bunăoară în 2016 un antrenament similar ministerul moldovean al afacerilor externe.

Numai că mesajele respective nu au ajutat la nimic, spune pe de altă parte expertul în securitate al IDIS Viitorul Rosian Vasiloi:

Rosian Vasiloi
Rosian Vasiloi

„Aceste trupe sunt inter-operabile, îşi organizează pregătirile în conformitate cu planurile Districtului militar de Vest şi, conform tematicilor, nicidecum ei nu se pregătesc de defensive, ci de ofensivă. Respectiv, Federaţia Rusă intimidează R. Moldova.”

Rosian Vasiloi face parte din categoria de experţi de la Chişinău care cred că, date fiind mai multe circumstanţe, cum ar fi bunăoară implicarea în antrenamente şi a şefului contingentului rus de pacificare din regiune, din partea Chişinăului oficial ar fi nevoie de o reacţie mult mai fermă şi mai descurajantă. În plus, R. Moldova ar avea la îndemână, crede expertul, şi anumite pârghii practice de împiedicare a unor astfel de acţiuni, la care, surprinzător, nimeni nu se gândeşte să apeleze:

„Noi de ce nu implementăm mecanisme clare cum să descurajăm aceste acţiuni sfidătoare: cum noi regularizăm activitatea GOTR, cum se efectuează rotaţia personalului, cum se asigură logistic, de ce nu se impun sancţiuni în privinţa celor ce asigură desfăşurarea exerciţiilor. De unde se ia motorină pentru exerciţii, cum GOTR a fost dotat cu drone. Autorităţile ar trebui să dea foarte multe răspunsuri.”

Nici Ministerul Spărării, nici cel de Externe, nici Biroul de Reintegrare nu au răspuns solicitării noastre de a comenta acest gen de critici.

Urmare a cercetărilor sale, Rosian Vasiloi a numărat în acest an deja aproape 200 de antrenamente militare în regiunea estică, mult mai multe decât se defăşurau în anii precedenţi.

Expertul trage linie şi spune: Federaţia Rusă, de facto, deja a integrat pretinsul sector de securitate din regiunea transnistreană în forțele armate ale Federației Ruse, așa cum a fost și în cazul regiunilor separatiste din Georgia, cu diferenţa că la Chişinău ar exista mult mai puţină împotrivire decât a fost la vremea respectivă la Tbilisi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG