Linkuri accesibilitate

Reacții în Bulgaria la anunțul privind reluarea emisiunilor Europei Libere


Sediul din Praga al posturilor de radio Europa Liberă.Libertatea

Armand Babikean: „Să nu ne mai plecăm.”

Mediile independente salută decizia privind revenirea postului de radio Europa liberă în Bulgaria.

Un grup de ziariști a trimis o scrisoare Congresului american în care se arată că în ultimele decenii cetățenii și societatea civilă trăiesc în condițiile unei democrații de fațadă.

Împărțirea puterilor în stat este de formă. Încrederea în parlamentul, poliția și procuratură a scăzut în sondaje sub 10%.

Parlamentul funcționează sub dictatul partidului GHERB și al liderului acestuia Boiko Borisov.

În calitatea de prim-ministru el a preluat practic controlul asupră serviciilor de informații. Are loc slăbirea intenționată a instituțiilor. Procesul de subordonare a acestora este însoțit de tentative de instituire a unui control politico-oligarhic asupra puterii judecătorești, de abuzuri drastice, și de menținera procuraturii sub modell stalinist, arată autorii scrisorii.

Presa independentă a fost limitată la cîteva ziare, site-uri și posturi de televiziune. Bulgaria a coborît în clasamentul organizației Reporteri fără frontiere de pe locul 36 în 2006 pe locul 111 în 2017.

Presa destat a devenit unealră de executare a unor ordine politice. Majoritatea ziaror și televiziunilor fac parte din structuri politico-corporatiste.

Mai multe site-uri independente citează declarația președintelui postului de radio Europa Liberă Thomas Kent privind perspectiva stabilirii unui parteneriat fructuos între Europa liberă, mediile independente și societatea civilă.

„Dnevnik” scrie că vor fi promovate valorile democratice și va fi menținut dialogul despre rolul NATO și cel al organizațiilor occidentale.

În epoca internetului, Europa liberă nu mai este un post de radio care emite pe unde scurte. Prezența sa pe internet sub forma unor interviuri, dezbateri și reportaje video se extinde.

În 2017 aceste materiale au fost vizionate de 1,5 miliarde ori pe Facebook și YouTube.

Site-ul Mediapool constată că revenirea în Bulgaria a Europei libere este așteptată cu mare interes, pentru că de la plecarea sa în 2004 libertatea de exprimare a fost limitată treptat, iar dezinformarea, corupția și știrile false au subminat sistemul politic.

Revenirea în Bulgaria va fi o gură de aer curat și va oferi prilej de reflecții asupră situației pe piața mediatică.

Cunoscutul analist și autor al Europei libere Armand Babikean constată: „e clar că nu ne-am făcut treaba dacă din nou ne confruntăm cu frica și cu cenzura, dacă ne controlează oameni cu mentalitate de milițian, iar puterea este preluată de mutre care acționează cu brutalitatea partizanilor comuniști. Dragi prieteni de la începutul tranziției, scoateți-vă adidașii vechi și să ne facem treaba. Să nu ne mai plecăm.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG