Linkuri accesibilitate

Reacții la moartea liderului jihadist al-Baghdadi


Abu Bakr al-Baghdadi

Aliații Statelor Unite au salutat moartea liderului jihadist Abu Bakr al-Baghdadi într-o operațiune specială americană, dar Rusia a pus-o sub semnul întrebării.

Moartea lui al-Baghdadi a fost anunțată oficial duminică de președintele Donald Trump. La Casa Albă, el a spus că liderul Statului Islamic a murit într-o operațiune „îndrăzneață” a forțelor speciale americane în noaptea de sâmbătă spre duminică, în nord-vestul Siriei. Trump a precizat că liderul islamist s-a sinucis detonându-și vesta explozivă, omorându-și astfel și trei dintre propriii copii.

Donald Trump: Liderul Statului Islamic, ucis într-o „misiune foarte periculoasă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

Într-o primă reacție rusească, Ivan Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, a spus că Moscova nu are informații „demne de încredere” despre vreo operațiune aeriană americană în regiunea Idlib, și nici despre „încă o moarte a lui al-Baghdadi”.

Premierul britanic Boris Johnson a salutat succesul operațiunii americane, avertizând totuși că lupta împotriva Statului Islamic sau „Daesh” încă nu s-a terminat.


Dispariția liderului jihadist a fost salutată și de Franța. „O retragere de la pensie înainte de vreme pentru un terorist, dar nu și pentru organizația sa. Îi felicit pe aliații americani pentru operațiune”, a scris pe Twitter ministra franceză a apărării, Florence Parly. Iar Turcia, și ea aliată cu Statele Unite în NATO, a spus că a jucat un rol în succesul operațiunii și a promis să coopereze mai departe cu Statele Unite pentru combaterea terorismului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat personal pe președintele Donald Trump pentru operațiunea pe care a numit-o „piatră de hotar” în lupta împotriva terorismului.

Autoritățile irakiene au spus că ele au furnizat americanilor informația despre locul unde se ascundea al-Baghdadi în Siria. Un ministru iranian a declarat că moartea lui al-Baghdadi „nu este mare lucru”, adăugând că el ar fi fost „creația americanilor”.

Vezi comentarii

XS
SM
MD
LG