Linkuri accesibilitate

Reacții internaționale la uciderea într-un atac american a comandantului forțelor de elită iraniene (VIDEO)


Qassem Soleimani
Qassem Soleimani

Generalul Qassem Soleimani a fost ucis într-un atac american vineri dimineață pe aeroportul din Bagdad.

Uciderea influentului comandant al unității forțelor de elită Quds din cadrul Gărzilor revoluționare iraniene a generat îngrijorare sporită în comunitatea internațională.

Teheranul a amenințat cu represalii după ce Statele Unite au anunțat uciderea lui Suleimani într-o lovitură aeriană în 3 ianuarie la Bagdad.

Rusia și China, care, împreună cu mai multe puteri europene au încercat să țină pe linia de plutire acordul nuclear iranian din 2016, după retragerea Washingtonului din acest acord, s-au grăbit să avertizeze împotriva unei intervenții militare pentru rezolvarea disputelor.

Autoritățile de la Beijing au deplâns „folosirea forței în relațiile internaționale”, și au afirmat că suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului trebuie să fie respectată, relatează agenția France Presse.

„Cerem tuturor părților, în special Statelor Unite, să rămână calme și să dea dovadă de reținere pentru a evita escaladarea tensiunilor”, a declarat presei în 3 ianuarie Geng Shuan, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze.

Directorul Radio Farda (serviciul persan al Europei Libere) despre omorârea lui Qasem Soleimani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00


Rusia, care a strâns relațiile cu Teheranul după creșterea tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, au numit uciderea lui Soleimani un act nesăbuit.

Maria Zaharova, purătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a criticat pe Facebook acțiunile Statelor Unite în Consiliul de securitate ONU, înainte de a adăuga că uciderea lui Suleimani, „pe lângă escaladarea tensiunilor în regiune, care cu siguranță va lovi milioane de oameni, nu va duce la nimic.”

„Ne-am trezit într-o lume mai periculoasă”, a declarat postului de radio RTL Amelie de Montchalin.

Ministrul britanic de externe Dominic Raab: „Asasinarea lui Soleimani e o escaladare extrem de serioasă și periculoasă a conflictului, cu consecințe globale. Guvernul britanic cere Iranului și Statelor Unite să dea dovadă de reținere.”

Ulrike Demmer, purtătoare de cuvânt adjunctă a guvernului german: „Ciclul violenței, provocările și ripostele pe care le-am văzut în Irak în ultimele săptămâni trebuie să înceteze. Trebuie evitate cu orice preț orice escaladări ulterioare”.

Charles Michel, președintele Consiliului Europei: „Sunt profund îngrijorat de dramatica escaladare pe care am văzut-o în ultimele zile și le cer tuturor părților să ajute la calmarea situației și la evitarea ieșirii ei de sub control.”

Premierul israelian Beniamin Netaniahu și-a întrerupt vizita în Grecia pentru a urmări evoluțiile după uciderea lui Soleimani, a anunțat cabinetul primului ministru din Israel. Între timp, armata israeliană a fost pusă în stare de alertă.

Lungul conflict dintre Iran și Statele Unite a escaladat brusc săptămâna trecută, după atacarea ambasadei americane de la Bagdad de către milițiile pro-iraniene Kataib Hezbollah, grupare înființată de Abu Mahdi al-Muhandis, ucis și el în atacul de vineri de la Bagdad.

Pentagonul este citat de agenția Reuters cu declarația că „armata americană a luat o măsură decisivă de apărare a personalului american ucigându-l pe Qassem Soleimani”, și că atacul a fost ordonat de președintele Donald Trump pentru a zădărnici orice intenții viitoare de atac ale Iranului. Departamentul de stat de la Washington le-a cerut cetățenilor americani din Irak să părăsească imediat această țară.

Președinta Camerei Reprezentanților din Congresul American, Nancy Pelosi din Partidul Democrat, care e unul din cei mai fervenți critici ai președintelui american, a declarat că atacul a avut loc fără consultarea Congresului și fără ca folosirea forței militare contra Iranului să fi fost autorizată.

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a spus că uciderea lui Soleimani și a lui al-Muhandis a fost o încălcare a mandatului prezenței militare americane în Irak și a fost un act de agresiune care a încălcat suveranitatea Irakului, ce ar putea duce la război. În mai multe țări musulmane, în special în Iran, au loc ample demonstrații de proteste anti-americane ca urmare a uciderii generalului Soleimani.

(LȘ)

XS
SM
MD
LG