Linkuri accesibilitate

Reacţii la declaraţia președintelui Donald Trump despre o posibilă întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un


Ştirea despre eventuala întâlnire Donald Trump - Kim Jong Un difuzată de o televiziune din Seul, Coreea de Sud
Ştirea despre eventuala întâlnire Donald Trump - Kim Jong Un difuzată de o televiziune din Seul, Coreea de Sud

Majoritatea experţilor cred că orice acord cu Fenianul trebuie să aibă la bază un text pregătit prealabil, care să conţină un mecanism de verificare riguros.

Decizia a luat prin surprindere mediile diplomatice americane. Iniţial, secretarul de stat Rex Tillerson a încercat să diminueze aşteptările cu privire la o eventuală întâlnire Trump – Kim Jong Un, dar a urmat anunţul făcut de consilierul sud-corean pentru securitate naţională, confirmând preconizata întâlnire.

Acum, Casa Albă s-a angajat într-o misiune diplomatică complexă, deşi nu are o echipă completă. Trimisul special american pentru Corea de Nord, Joseph Yun, şi-a anunţat pensionarea în februarie şi nu a fost înlocuit. Administraţia trebuie, de asemenea, să numească un ambasador în Corea de Sud. Casa Albă va controla aranjamentele, dar o parte a misiunii le revine diplomaţilor.

Aflat în Africa, cu câteva ore înainte de anunţ, Tillerson a spus că părţile nu sunt încă gata să negocieze şi a îndemnat la realism. La puţin după aceea a fost contrazis de anunţ. Departamentul de Stat spusese iniţial că oficialităţi sunt pregătite să iniţieze negocieri la nivele reduse, pentru a testa sinceritatea Coreei de Nord. Fireşte că dat fiind temperamentul volatil al celor doi lideri, summitul ar putea să nu aibă loc.

Corea de Sud a anunţat că vecinul de la nord ar fi acceptat să suspende testele cu rachete şi nucleare. Negociatori experimentaţi arată că un acord cu Corea de Nord ar necesita pregătire judicioasă şi un lider experimentat, capabil să navigheze întreg procesul. Dar Donald Trump se consideră unicul negociator al administraţiei sale, ceea ce poate dinamita obiceiurile şi practicile anterioare. Este pentru prima dată ca un preşedinte american aceptă să se întâlnească cu liderul Coreei comuniste.

Majoritatea experţilor cred că orice acord cu Fenianul trebuie să aibă la bază un text pregătit prealabil, care să conţină un mecanism de verificare riguros. Nu este clar dacă un astfel de document poate fi redactat până la preconizata întâlnire Trump-Kim. Preşedintele sud-corean Moon Jae-in a facilitat întâlnirea, fără să se gândească prea mult la detalii.

Există şi mulţi sceptici că liderul nord-corean are cu adevărat intenţia să renunţe la armele nucleare, considerând că el vrea doar o întâlnire care să-l legitimeze. Dar sunt şi voci care spun că merită încercat pentru ca condiţiile geostrategice s-au schimbat, atât faptul că proiectul nuclear nord-corean e avansat, dar şi datorită apariţiei lui Trump ale cărui impulsuri neaşteptate pot antrena consecinţe imprevizibile şi ele, bune sau rele.

XS
SM
MD
LG