Linkuri accesibilitate

Reactor nuclear sau propulsie nucleară? Ce a explodat pe 8 august pe un poligon din Arhangelsk?


Sistemm de detectare a exploziilor nucleare în lumea întreagă, Dubna, Rusia 2019

Actualizare 27 august 2019:

Actualizat 11.32: Accidentul produs la începutul lunii august lângă Severodvinsk (regiunea Arhangelsk, nord-vestul Rusiei) nu are nicio legătură cu Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty - CTBT), a declarat luni Aleksei Karpov, reprezentantul permanent (interimar) al Rusiei pe lângă agenţiile internaţionale cu sediul la Viena, relatează agențiile de știri. „Testele efectuate pe o platformă militară în 8 august lângă Severodvinsk au fost legate de dezvoltarea armelor pe care noi suntem obligaţi să le creăm ca una dintre măsurile de represalii în legătură cu retragerea unilaterală a SUA Tratatul privind rachetele antibalistice (ABM) în 2002”, a susținut Karpov. Săptămâna trecută, ministrul american al apărării Mark Esper a apreciat că accidentul din regiunea Arhanghelsk are legătură cu încercările Rusiei de a dezvolta noi arme nucleare.​

O bază militară din regiunea Arhanghelsk, 2011
O bază militară din regiunea Arhanghelsk, 2011

Un expert norvegian, susține acum, că prezența izotopilor radioactivi de stronțiu, bariu, și lantan după explozia din nordul îndepărtat al Rusiei, indică faptul că ar fi vorba de un accident la un reactor nuclear, nu de explozia unei surse de propulsie propulsie nucleară pentru rachete. Nils Bohner, directorul pentru cercetare și dezvoltare din agenția norvegiană de stat care controlează deșeurile nucleare, a precizat luni că are toate motivele să contrazică varianta rusească. Pe de altă parte, tot luni, 26 august, guvernatorul regiunii Arhangelsk, unde a avut loc accidentul, a asigurat din nou că nu există nici o amenințare „la viața și sănătatea locuitorilor din regiune”.

-------------------------------------------------

Rosghidromet, cum se numește pe scurt Serviciul Federal pentru Hidrometeorologie și Monitorizarea Mediului, a confirmat luni că creșterea de scurtă durată a radioactivității după explozia de la poligonul maritim de lângă Severodvinsk, din 8 august, s-a datorat unui nor de gaze radioactive inerte, format ca rezultat al decăderii izotopilor de stronțiu, bariu și lantan.

În momentul de față, a spus Rosghidromet, nivelul radiațiilor la Severodvinsk este stabil, nemaifiind prezent nici un element radioactiv.

Potrivit Interfax, Rosghidromet a ajuns la aceste concluzii studiind mostre din aer și materiale provenite din explozie începând din 8 august - imediat după accident - și până la 23 august, în zona maritimă unde s-a produs accidentul, în timpul unui test cu o rachetă balistică.

Agenția nucleară a Rusiei, Rosatom, a spus că cinci angajați de-ai ei au fost uciși, iar alți trei au fost răniți în timpul testului cu rachetă pe o platformă marină, test în care au fost folosite „surse de energie cu radio-izotopi”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut săptămâna trecută, în cursul vizitei sale în Finlanda, că explozia de la începutul lunii la un sit militar din nordul ţării a avut loc în timpul testării unor noi sisteme de arme pe care el le-a descris ca „promiţătoare”. Putin a spus că Moscova nu poate dezvălui totul despre explozie din cauza naturii ei militare, adăugând că schimbul internațional de informaţii cu privire la astfel de accidente ar trebui îmbunătăţit.

Experții occidentali sunt de părere că accidentul a avut loc în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară.

Agenția norvegiană de monitorizare a respectării interzicerii testelor nucleare a spus vineri că explozia care a ucis experții ruși a fost urmată de a doua explozie, la două ore distanță, iar această a doua explozie a fost sursa mai probabilă a creșterii nivelului radiațiilor. Agenția Norsar a mai spus că a doua explozie a fost probabil a unei rachete aeropurtate, propulsată de combustibil nuclear – deși guvernatorul regiunii Arhangelsk, unde s-a produs accidentul, a negat existența celei de-a doua explozii.

Vineri, 23 august, autoritățile medicale rusești au spus că au terminat examinarea doctorilor și altor angajați implicați în îndepărtarea urmărilor accidentului de la 8 august, și că nu au fost înregistrate nivele sporite de radiație la niciuna dintre cele 110 persoane examinate.

Mai devreme, presa relatase că autoritățile ruse nu spuseseră medicilor și altor angajați ai spitalului din Arhangelsk că răniții fuseseră expuși radiației, expunându-i astfel unor riscuri.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG