Linkuri accesibilitate

Ce trebuie să înţelegem după victoria din Madrid


După victoria Sheriff-ului în Madrid, s-a abătut peste noi un nou val de bucurie. Mulţi sunt cei care ridică în slăvi acum noua izbândă a fotbalului moldovenesc. Repet ce am mai spus, Sheriff joacă în campionatul RM impus de circumstanţe şi izbânda lui nu prea are legătură cu starea lucrurilor din fotbalul moldovenesc. Celelalte echipe moldoveneşti au fost eliminate ruşinos din toate competiţiile europene, iar selecţionata RM e bătută de insulele Feroe şi a ajuns pe umilitorul loc 180 în ratingul FIFA, în spatele Cambogiei. Sherrif e o bizarerie în acest peisaj fotbalistic pricăjit şi e foarte posibil să se dezumfle repede ca APOEL din Cipru care ajunsese în sferturile Champions League.

Un lucru trebuie spus, fireşte, acela că antrenorul echipei e foarte bun, iar jucătorii cumpăraţi pe alte meridiane ştiu a juca fotbal. Nu sunt staruri, dar toţi împreună formează o echipă serioasă. Luxemburghezul care a marcat golul victoriei cu Real a ajuns la Tiraspol după ce a jucat o vreme în echipa modestă din Tambov, Rusia, unde nu a marcat nici un gol şi nu a făcut mare lucru. Dar sub bagheta antrenorului ucrainean de la Sheriff, acest jucător s-a metamorfozat.

The Guardian se întreabă dacă echipa din Tiraspol e un proiect rusesc...

Mă îndoiesc, e un proiect transnistrean. Iar un cunoscut editorialist rus, Igor Rabiner, precizează, în Sprt-express.ru, că Sheriff nu e o echipă moldovenească, ci transnistreană. Această echipă „aparţine unei republici nerecunoscute cu un stil de viaţă şi infrastrucutură puţin deosebite de acelea din URSS. E cel mai mare succes al Transnistriei…”

Dincolo de substratul politic, victoriile echipei internaţionale din Tiraspol ne demonstrează încă o dată că în fotbal orice e posibil şi că giganţii pot şi ei să piardă. Cu puţin timp în urmă, Real Madrid, alături de alte formaţii bogate ale Europei, dorea crearea unei Superligi. Ei bine, victoria Tiraspolului ridiculizează oarecum ideea cu Superliga. Despre ce superligă poate fi vorba, dacă vă bate Tiraspolul, stimaţi madrileni?

XS
SM
MD
LG