Linkuri accesibilitate

Cîţi milionari are Moldova?


În ciuda faptului că numărul milionarilor creşte, sărăcia rămîne la fel de îngrozitoare.

Fiscul a declarat deunăzi că în Moldova a crescut numărul milionarilor. Anul trecut 422 de persoane au declarat venituri ce depăşesc 1 milion de lei. Erau mai puţini anterior. Aşadar, 422 de milionari!

Ce să zicem? Eu aş presupune că numărul milionarilor e mult mai mare în RM. Pentru că nu toţi îşi declară toate veniturile. Pentru că evaziunea fiscală face ravagii. Şi pentru că pur şi simplu dezastrul social şi decăderea morală din anii tranziţiei nu puteau să nu genereze o sumedenie de indivizi îmbogăţiţi prin mijloace frauduloase.

Faptul că numărul milionarilor, care îşi cîştigă corect banii, creşte e minunat! Am spus de mii de ori şi repet şi acum: ţara are nevoie de oameni bogaţi. Nu se poate merge înainte fără oamenii bogaţi. Asta e de domeniul evidenţei. Mai rău e altceva: în ciuda faptului că numărul milionarilor creşte, sărăcia rămîne la fel de îngrozitoare. În satele Moldovei sînt oameni care o duc foarte greu. Iar numărul celor săraci e mult mai mare decît al milionarilor. Prin urmare, maşinăria statală nu poate sau nu vrea să învingă sărăcia.

Cineva mi-a spus că încet-încet numărul oamenilor prosperi va creşte, că încet-încet sărăcia se va micşora şi că ţara se va îmbogăţi de la sine, cu timpul. E un soi de „foaie verde, lobodă”. Dacă mizăm pe ideea asta, vom aştepta ani-lumină. Noi de fapt toată vremea asta, de la 1991 încoace, am tot aşteptat dispariţia sărăciei. Şi vom mai aştepta mult şi bine.

XS
SM
MD
LG