Linkuri accesibilitate

Infatuare întreţinută de contribuabili


Infatuarea-superioritatea-blazarea cinovnicilor autohtoni e consecinţa faptului că maşinăria statală moldovenească a fost şi mai este suficientă sieşi.

Îmi povestea zilele astea un prieten despre suferinţa sa. Omul voia un document. A mers într-o instituţie de stat. Acolo i s-a spus ce trebuie să facă pentru a obţine documentul. Omul a făcut. Dar un cinovnic sever i-a zis că mai e nevoie de un document pentru activitatea dorită de om. Cînd a reuşit să obţină al doilea document, omul a aflat că mai e nevoie şi de al treilea. „Dar de ce nu-mi spuneţi de la bun început de cîte hîrtii e nevoie? De ce aflu că mai e nevoie de ceva după ce obţin un act?”, a întrebat supărat prietenul meu.

Infatuare întreţinută de contribuabili
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Însă întrebarea asta i-a supărat şi pe cinovnici. Aceştia i-au spus, cu un aer de superioritate, că aşa sînt regulile, că nici ei nu ştiau la început de cîte hîrtii e nevoie. Dar mai mult decît alergătura, pe amicul meu l-a frapat şi l-a nedumerit infatuarea funcţionarilor. Cinovnicii aceia păreau nişte mici zei care se uitau la el de sus în jos. Asta cu toate că în acea instituţie fuseseră arestaţi nişte cinovnici bănuiţi de acte de corupţie. Iar chestia asta ar merita o discuţie aparte.

Nimeni nu spune că funcţionarii nu sînt importanţi. Sînt, fireşte. Fără ei nu poţi face nimic în ţara asta. Numai că ei sînt plătiţi din banii contribuabililor şi asta e un amănunt care nu poate fi neglijat. E de fapt amănuntul-cheie. Infatuarea-superioritatea-blazarea cinovnicilor autohtoni e consecinţa faptului că maşinăria statală moldovenească a fost şi mai este suficientă sieşi. Acolo, în această maşinărie, nu s-a înţeles deocamdată că menirea cinovnicilor e să muncească pentru populaţie. Pentru populaţia care-I plăteşte.

Vă imaginaţi ca într-o firmă oarecare angajaţii să-l trateze cu superioritate pe şeful care le dă salarii? Dar în ţările scandinave, de pildă, funcţionarii sînt ţîfnoşi în raport cu contribuabilii? Un lucru mi se pare evident: e timpul să le explicăm acestor cinovnici ţîfnoşi cine le plăteşte salariile.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG