Linkuri accesibilitate

Cine invocă patriotismul?


În lumea simplilor muritori, despre patriotism aproape că nu se discută. Despre mîncare şi pensii se vorbeşte...

Despre patriotism s-a vorbit mult în RM de la 1991 încoace. A fost invocată deseori mîndria de a fi cetăţean al RM-ului. Patriotismul e un cuvînt care se aude deseori aici. Există însă un detaliu important care nu ar trebui neglijat.

Cine invocă patriotismul?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct

Chestia e că despre patriotism vorbesc aici mai mult politicienii, liderii partinici şi cinovnicii. Mai cu seamă în campaniile electorale sau pe 27 august aceştia îşi tot etalează mîndria de a fi moldoveni şi ne îndeamnă să fim patrioţi. Dar pe măsură ce cobori în mase, discursurile patriotice se subţiază, se evaporă. În lumea simplilor muritori, despre patriotism aproape că nu se discută. Despre mîncare şi pensii se vorbeşte, despre impozite şi vreme se discută, ca şi despre Dodon şi Maia Sandu, dar nu se vorbeşte aproape deloc despre patriotism.

Văd deseori cîte un cetăţean străin zîmbitor care declară că e mîndru de ţara sa. La noi cîţi moldoveni îţi spun zîmbitori că sînt mîndri de Moldova? Mă refer nu la politicieni sau cinovnici, ci la simplii muritori. V-a spus odată vreun vecin că e mîndru de Moldova? V-a spus el ceva despre patriotism? Eu unul nu am auzit nimic de la vecinii mei despre patriotism, absolut nimic. Despre murdăria din scara blocului am auzit cîte ceva, despre dragostea pentru patrie – nici o iotă.

Este un amănunt care spune multe despre ţara în care trăim. De fapt, spune totul. Comentariile sînt de prisos. O dimineaţă frumoasă, cu cer senin, vă doresc!

XS
SM
MD
LG