Linkuri accesibilitate

Fuge „Dedeman” din Moldova sau rămîne?


Pentru noi contează oare locurile de muncă pe care companiile străine vor să le creeze aici?

Invocînd bariere birocratice, compania Dedeman a spus că pleacă din Moldova după ce dorise să facă aici un supermarket cu materiale de construcţie. Fuga Dedeman-ului i-a făcut pe conducătorii autohtoni să iasă la rampă. Un consilier municipal – căci problema e de competenţa CM – a spus că Dedeman împiedică traficul în acea parte a urbei. Altul parcă o lăsase mai moale şi a spus că problema Dedeman-ului va fi discutată la o şedinţă a CM.

Fireşte, declaraţia cea mai răsunătoare aparţine preşedintelui Parlamentului Andrian Candu. Acesta a spus că „se caută soluţii la nivel de Guvern” şi admite că „în privinţa Dedeman şi Kaufland există un anumit lobby local ca să-i ţină departe deoarece concurenţa îi sperie…” Mai mult decît atît, Andrian Candu admite că în CM e loc şi pentru mită.

Ce să spui după ce auzi aşa ceva? Dacă avem asemenea probleme în anul 2017, ma întreb noi ce fel de reforme am făcut în domeniul economic. În RM există oare un cadru legal foarte clar care să le permită străinilor să lucreze aici şi să anihileze orice lobby nociv? Pentru noi contează oare locurile de muncă pe care companiile străine vor să le creeze aici? De pildă, Dedeman voia să ofere 200 de locuri de muncă. Nu e foarte mult, dar nici nu e o cifră de aruncat la pubelă!

Andrian Candu ne asigură că se caută soluţii. Asta nu e rău, dar soluţiile trebuiau căutate mult mai devreme şi ele trebuie să existe mereu, nu activate doar în cazurile critice, cum e cel al companiei Dedeman.

Şi-apoi de ce ar trebui să aibă Dedeman probleme de vreme ce mai există companii străine în Moldova? Acestea cum au reuşit să se strecoare pe piaţa autohtonă? Cum au fentat lobby-urile locale?

XS
SM
MD
LG