Linkuri accesibilitate

1 mai: unii lucrează, alţii strigă!


Strigătele, sloganurile, pancartele, drapelele şi discursurile înflăcărate care ne copleşesc pe 1 mai nu rezolvă nimic.

În reportajul video de 1 mai, făcut de colega noastră Alla Ceapai, e un detaliu interesant. Vasăzică, pe strada Grigore Vieru, nişte lucrători muncesc cu acribie dis-de-dimineaţă, cîrpind gropile, iar pe lîngă ei trec mii de manifestanţi socialişti care strigă „Mir! Trud! Mai!” sau „Socialiştii! Muncă! Progres!”

1 mai: unii lucrează, alţii strigă!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00
Link direct

În fond, parcă nu e nimic deosebit aici. Şi totuşi, dacă mă gîndesc mai bine, e şi ceva curios. Dacă tu strigi „Muncă! Trud!” şi treci pe lîngă nişte oameni care chiar muncesc în clipa aceea, de ce nu te-ai apropia de ei şi nu le-ai spune cîteva cuvinte? Tu invoci, cu glas strident, solidaritatea dintre oamenii muncii şi nici nu-i bagi în seamă pe cei care muncesc alături în clipa aceea. Nu e cam ciudată chestia asta?

Eu, bunăoară, în locul manifestanţilor, m-aş fi apropiat de lucrătorii care asfaltau strada, le-aş fi dat o floare, i-aş fi lăudat sau îmbărbătat. Sau poate pe 1 mai e mai important să strigi şi să-ţi exteriorizezi bucuria?

Altminteri, vreau să spun iată ce: strigătele, sloganurile, pancartele, drapelele şi discursurile înflăcărate care ne copleşesc pe 1 mai nu rezolvă mai nimic. A doua zi totul rămîne cum a fost. Muncă multă şi prost plătită. Muncă proastă, de lehamite. Hoţie fără frontiere care reduce la zero munca cinstită. Dar să strigăm, fireşte, nu ne poate interzice nimeni. „Mir! Trud! Mai!”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG