Linkuri accesibilitate

Şoferul de troleu: fraier sau şmecher?


E vorba de un mişmaş care nu ar fi posibil fără indulgenţa nemărginită a pasagerilor moldoveni.

Şoferul de troleu: fraier sau şmecher?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

Despre taxatorii şmecheri din troleibuze, care iau banii fără a da bilete, am scris nu o dată. E vorba de un mişmaş care nu ar fi posibil fără indulgenţa nemărginită a pasagerilor moldoveni. Văd aproape în fiecare zi asemenea taxatori şmecheri care îşi fac un adaos la salariu.

Într-una din zile, am avut însă o revelaţie, stimaţi ascultători. Am văzut cum mai mai mulţi pasageri, ieşind din troleu, îi dădeau taxatoarei fericite biletele şi… parcă mi s-a luat un văl de pe ochi! Mi-a trecut prin minte următoarea întrebare: taxatorii sînt şmecheri şi fac o fraudă, dar şoferii, colegii lor, ce rol au în toată povestea asta?

Întrebarea asta mi se pare îndreptăţită. Taxatorul şi şoferul formează o echipă, ei sînt prieteni şi comunică mai mereu pe durata zilei de muncă. Şi dacă taxatorul face un bănuţ prin mişmaş, şoferul habar nu are sau poate e un complice al taxatorului şi îşi are partea sa din profit? La urma urmei, nici şoferul nu e putred de bogat. De ce taxatorul ar face bani prin mişmaş, iar şoferul nu ar avea nici o treabă cu mişmaşul acesta? Chiar nu ştiu nimic şoferii despre obişnuinţa rea a colegilor care îi însoţesc? Mărturisesc că e prima dată cînd mă gîndesc la şoferi ca la nişte complici ai taxatorilor şmecheri. Păi, sînt şmecheri sau fraieri şoferii?

Am o fantezie debordantă, scriitoricească, stimaţi ascultători. De aia m-am gîndit la şoferi ca la nişte complici ai taxatorilor şmecheri. Iar fantezia asta răuleană mă duce tot mai departe şi mă face să-mi mai pun o întrebare: dar nu cumva mai e cineva care e complice cu taxatorul şi şoferul? Nu cumva venitul acumulat prin mişmaş e împărţit de mai mulţi oameni?

XS
SM
MD
LG