Linkuri accesibilitate

Povestea averilor fabuloase ale cinovnicilor şi judecătorilor


Totul e nesigur şi e departe de un cadru legal desăvîrşit în faţa căruia toţi sînt egali.

Ştirea asta incredibilă ar fi trebuit să ne facă pe toţi stană de piatră! O ştire pe care acum cîţiva ani nu ţi-o puteai imagina! Despre ce e vorba? Vă spun imediat. La sfîrşitul lunii iunie, a fost arestat un judecător autohton pentru că – atenţie!!! – exista o mare discrepanţă între averea sa fabuloasă şi veniturile obţinute legal. Cu alte cuvinte, CNA nu înţelege din ce bani şi-a putut clădi acel judecător averea impresionantă.

Povestea averilor fabuloase ale cinovnicilor şi judecătorilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Să sperăm că nu există interese ascunse aici şi procurorii sînt preocupaţi numai de felul în care judecătorul cu pricina şi-a făurit averea. Să sperăm că domnul judecător e de o corectitudine ireproşabilă şi toată averea sa e făcută din bani cîştigaţi în mod corect. Vreau însă să remarc altceva acum.

În ţara asta s-a furat ca-n codru din zorii tranziţiei, iar castelele faraonice ale cinovnicilor-politicienilor-vameşilor-judecătorilor au început să apară mulţi ani în urmă. Păi, dacă e aşa, de ce abia în 2017 se apucă procurorii de felul în care cinovnicii şi-au făcut averile? Nu e cam tîrziu? Nu trebuia asta să se facă încă în anii '90? De ce pînă acum nu erau luaţi la întrebări cinovnicii cu averi fabuloase? Mi se pare o întîrziere impardonabilă.

Şi-apoi nu ştim prea multe nici despre judecătorul arestat. Ce va fi cu el? Cum şi-a acumulat averea impresionantă? Şi va deveni oare acest caz un punct de plecare pentru alte cercetări similare? Vor tremura acum de frică toţi cei care, cu salarii mici, şi-au făurit castele faraonice? Eu nu am un răspuns. Iar ceea ce ni se întîmplă în RM de vreo 26 de ani nici nu ne poate oferi certitudini. Aici totul e nesigur şi e departe de un cadru legal desăvîrşit în faţa căruia toţi sînt egali. Aici e un fel de hoteli kak lucişe, a polucilosi kak vsegda.

XS
SM
MD
LG