Linkuri accesibilitate

Cine are de pierdut de pe urma dispariţiei statului?


Alexandru Tănase

Foarte mulţi oameni au sentimentul că maşinăria statală e preocupată mai mult de binele conducătorilor.

Într-un interviu consistent acordat Europei Libere, Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, invoca pe bună dreptate vina cetăţenilor pentru falimentul statului RM. Nu cred însă precum domnul Tănase că „primii responsabili sînt cetăţenii”, dar, evident, o vină au şi aceştia. Sînt prea apatici şi indiferenţi, aşa cum bine remarca domnul Tănase.

Cea mai interesantă remarcă din acest interviu este însă, după părerea mea, următoarea: „Dacă moldovenii decid că acest stat nu mai are rost să-l păstreze din cauză că beneficiază doar elitele, dar nu şi ei, nu au decît să ia o decizie să lichideze acest stat. Constituţia permite acest lucru”.

Cine are de pierdut de pe urma dispariţiei statului?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Aţi înţeles, oameni buni? Statul poate fi desfiinţat, fără violenţă, dacă poporul vede că el aduce foloase numai unei caste privilegiate. Eu cred că foarte mulţi oameni au sentimentul acesta, că maşinăria statală e preocupată mai mult de binele conducătorilor. Eu unul o văd ca pe o chestie suficientă sieşi care aduce foloase în primul rînd cinovnicilor, politicienilor, ambasadorilor. De aceea, e bine să ştim ce ne permite Constituţia. E foarte posibil ca peste o vreme mai multă lume decepţionată de randamentul acestui stat să dorească să scape de el şi să aibă nevoie de Constituţie.

O întrebare care se impune într-o asemenea discuţie este aceasta: cine are de pierdut de pe urma dispariţiei statului? Fireşte, de pierdut au toţi cetăţenii într-o măsură mai mare sau mai mică. Un bătrîn va pierde o pensie de 1500 de lei, un profesor va pierde un salariu de 5000 de lei, iar un ambasador va pierde un salariu de 1000 sau de 2000 de euro. Dar cel mai mult vor avea de pierdut şmecheraşii care au folosit ani de zile pîrghiile statului pentru a se căpătui, cei care au călărit bine traficul de influenţă şi corupţia.

Nu sînt omul care cheamă lumea pe baricade sau care demolează statul. Dar constatarea domnului Tănase ar trebui să ne dea de gîndit. Cît pierde fiecare dacă statul dispare? Merită să avem în continuare o asemenea maşinărie statală? Ce facem ca să scăpăm de hoţie şi de corupţie, de folosirea pîrghiilor statului în interes personal?

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG