Linkuri accesibilitate

New Power Generation şi Stalin


Un reprezentant al generaţiei Facebook a spus că Stalin e preşedintele Rusiei...

New Power Generation şi Stalin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

O colegă de-a mea de la EL a făcut deunăzi un vox populi pe străzile Chişinăului. I-a întrebat pe trecători ce ştiu despre Stalin. Ei bine, răspunsurile oamenilor mai vîrstnici, chiar şi acelea admirative, conţineau parcă înţelegerea faptului că Stalin a fost un lider sovietic bolşevic care l-a învins pe Hitler şi care a aranjat deportările, pe cînd răspunsurile unor tineri m-au făcut să fac ochii mari.

Tinerii nu prea ştiau bine cine e Stalin şi ce a făcut el. Unii păreau căzuţi de pe Lună. O domnişoară a ezitat, a spus ceva despre informaţia pe care a obţinut-o în liceu şi în universitate şi a conchis: „nu pot să spun că Stalin a promovat totalitarismul…” Să fi învăţat în liceu şi în universitate că Stalin e un gigant al democraţiei şi al liberalismului? Chiar ce învaţă tinerii aceştia despre trecut în licee şi universităţi? Judecînd după răspunsurile tinerilor intervievaţi, nu se ştie ce învaţă.

Un reprezentant al generaţiei Facebook a spus că Stalin e preşedintele Rusiei, altul că e secretarul general al URSS, nu al PCUS. Un tînăr a spus că a fost un om puternic, altul că a fost liderul Rusiei în Primul Război Mondial. Nu prea ai ce să comentezi aici. Cunoştinţele tinerilor lasă de dorit.

Nici unul dintre tineri nu a pronunţat cuvîntul „deportări”. Nici unul. Poate nu ştiu că au existat deportările, poate consideră că subiectul nu merită atenţia noastră. Aşadar, un vox populi care ne dă de gîndit. Se pare că nu prea vrem să cunoaştem trecutul. Şi pesemne nici viitorul nu ne prea interesează. Contează numai ziua de azi. Aici şi acum!

XS
SM
MD
LG