Linkuri accesibilitate

Avem sărbători multe sau puţine?


Şi dacă rămînem numai cu 5 zile de odihnă, vom deveni foarte bogaţi? E puţin probabil.

În fiecare an, la început de mai, reîncep nişte discuţii sterile şi deja supărătoare. Apar nişte mentori crispaţi care îi fac cu ou şi cu oţet pe moldovenii leneşi, care chipurile nu se mai satură de sărbători şi de trîndăvie. Mentorii crispaţi susţin că moldovenii au prea multe sărbători, că ar trebui să muncească mai mult într-o ţară plină de probleme.

„Lăsaţi paharul cu vin şi frigăruile! Uitaţi de sărbători! La sapă, puturoşilor! Ţara e în paragină!” i-a probozit pe moldoveni, pe FB, un asemenea mentor dezgustat.

Trebuie să vă spun că de la o vreme genul acesta de discurs nu-mi prea place. Şi chiar mi se pare niţel stupid. Am căutat chiar pe net să văd cîte sărbători pe an au alte state. Şi am constatat că există state în care oamenii se odihnesc tot atîtea zile ca şi la noi, ba chiar mai mult. În Austria sunt 38 de zile de odihnă, În Cehia – 33, iar în Finlanda – 36. Şi, în atare situaţie, de ce ni se pare că moldovenii au prea multe sărbători? E adevărat că la polul opus e China, cu 5 zile de odihnă, dar cine vrea să rămînem numai cu 5 zile pe an? Şi dacă rămînem numai cu 5 zile de odihnă, vom deveni foarte bogaţi? E puţin probabil.

Mi se pare de domeniul evidenţei faptul că nu numărul de sărbători şi zile de odihnă ne împiedică să făurim ţara. Problema e că nu facem minuni în zilele de muncă. Acolo e problema. Dar salariul în plic nu e cumva o problemă mai gravă decît zilele de odihnă? Economia subterană şi hoţia nu sunt oare mai periculoase pentru economie decît zilele de odihnă chipurile multe?

De aceea, eu aş zice să lăsăm lamentaţia asta despre zilele de odihnă şi să ne gîndim la zilele de muncă, acelea care roade nu aduc.

XS
SM
MD
LG