Linkuri accesibilitate

Pe cine avantajează permanentizarea protestelor?


În general protestele moldoveneşti, molcuţe şi confuze, sunt de cele mai multe ori ignorate de clasa politică, de conducători.

Protestele împotriva invalidării alegerilor din capitală continuă şi, dacă e să le dăm crezare organizatorilor, vor înceta numai atunci cînd judecătorii îşi vor revizui propria decizie discutabilă.

Uneori protestele acestea adună mulţi oameni, alteori – mai puţini. E un fapt normal. În primul rînd, nu toată lumea vrea să protesteze. În al doilea rînd, un cetăţean revoltat nu poate participa non-stop la proteste, avînd job şi familie. De aceea, aceste proteste seamănă cu marea între flux şi reflux.

Mi se pare că judecătorii nu prea bagă în seamă doleanţele protestatarilor şi e puţin probabil că vor ceda. În general protestele moldoveneşti, molcuţe şi confuze, sunt de cele mai multe ori ignorate de clasa politică, de conducători. E un soi de „cîinii latră, caravana conducătorilor trece nestingherită”.

E un soi de „cîinii latră, caravana conducătorilor trece nestingherită.

Protestele împotriva invalidării alegerilor nu au încă vigoarea necesară ca să impresioneze guvernanţii sau judecătorii. Şi nu se ştie dacă o vor avea. Aceste proteste riscă să se permanentizeze, fără să modifice prea mult datele problemei. Azi un protest, mîine încă unul, poimîine – altul, şi tot aşa pînă cînd acestea devin o rutină, iar participanţii sunt învăluiţi de lehamite şi oboseală. Şi spectatorii, cei care se uită de la o parte, se pot plictisi la un moment dat.

În atari condiţii, e lesne de presupus că protestele lungi şi ineficiente îi avantajează pe judecători şi pe conducători. Protestul paşnic, lung şi sincopat, nu prea poate aici să schimbe datele problemei. Mai cu seamă cînd cea mai mare parte a societăţii se ocupă cu altceva.

Vezi comentarii (3)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG