Linkuri accesibilitate

Sufocaţi de gunoaie


Ecologia nu e o prioritate într-o societate dezagregată, în care cel mai important lucru sunt banii, în care statul e doar un mijloc pentru a trăi bine.

Primarul interimar Ruslan Codreanu s-a dus să vadă gunoiştea de la Truşeni care a apărut, cum şi era de aşteptat, fără acordul Primăriei şi fără autorizaţia autorităţilor responsabile de ecologie. Potrivit primarului interimar, gunoiștea neautorizată a apărut mai demult pe un teren ce a aparținut primăriei Trușeni și vândut ulterior unui agent economic. Gunoaiele se întind pe cîteva hectare şi oamenii aruncă acolo cam tot ce se poate, de la resturi de mîncare la cauciucuri uzate. Ruslan Codreanu a promis că va încerca să înţeleagă cum a răsărit această gunoişte şi că va bloca accesul spre ea.

Cei care au ochi să vadă au remarcat de multă vreme că RM s-a transformat de ani buni într-o imensă groapă de gunoi. Întreg teritoriul republicii e acoperit de gunoişti mai mici sau mai mari, care apar pe mica de ceas. Am scris nu demult despre o asemenea gunoişte apărută lîngă satul Negreşti, Străşeni. Au venit şi alţi ziarişti acolo, au făcut un reportaj şi… mare lucru nu s-a schimbat. Ziariştii latră, caravana gunoiştilor înaintează prin deşertul tranziţiei.

Incapacitatea moldovenilor de a face faţă grămezilor de deşeuri e o probelmă foarte gravă. Pe 27 august conducătorii şi cinovnicii vor sărbători, cu tobe, 27 de ani de Independenţă. Ei bine, nu s-a făcut mai nimic în aceşti ani pentru reciclarea deşeurilor. Nu prea avem uzine de prelucrare a acestor deşeuri. Oamenii nu s-au învăţat să separe gunoaiele şi nici tomberoane suficiente care să asigure această separare nu există. În curtea mea sunt numai două tomberoane pentru toate celea. În ele oamenii aruncă şi baterii, şi coji de banana, şi cipici uzaţi, şi plastic.

Amenzile pentru cei care aruncă gunoaie pe cîmpii sunt ridicol de mici şi sunt aplicate arareori. Ecologia nu e o prioritate într-o societate dezagregată, în care cel mai important lucru sunt banii, în care statul e doar un mijloc pentru a trăi bine. Sunt convins că peste cîţiva ani deşeurile ne vor sufoca şi vom face slalom printre gunoaie. N-a rămas mult pînă atunci!

XS
SM
MD
LG