Linkuri accesibilitate

Ce face cetăţeanul îngreţoşat de alegeri?


La alegerile din noiembrie 2014

Apropo, de ce buletinul de vot nu are încă la noi opţiunea ÎMPOTRIVA TUTUROR? Păi, mulţi ar veni la alegeri ca să-i radă pe toţi candidaţii.

În această campanie electorală partidele dornice de putere vor trebui să depună mai multe eforturi pentru a-l ademeni pe cetăţeanul îngreţoşat de alegeri. Oameni dezgustaţi de alegeri ai existat aici mereu, dar acum ei sunt mai mulţi ca oricînd. Nemulţumirile acumulate de aproape 3 decenii sunt pe cale să dea peste cap procesul electoral.

Colega Valentina Ursu ne aduce în fiecare săptămînă zeci de voci nemulţumite de conducătorii autohtoni, voci care spun că nu mai vor să audă de alegeri, pentru că alegerile aici nu mai pot schimba nimic. Unii îi fac pe politicieni cu ou şi cu oţet. Omul îngreţoşat de alegeri a devenit un personaj emblematic al zilelor de azi. De aceea, absenteismul poate deveni mai viguros, mai puternic.

Partidele şi candidaţii încearcă, fireşte, ca de obicei, să-i bombardeze pe oamenii dezgustaţi cu noi promisiuni, performanţe, perspective. Noianul de vorbe al politicienilor nu prea mai are însă credibilitate. Omul îngreţoşat nu mai crede în discursurile politicienilor. El vrea chestii concrete, imediate. Şi deseori partidele încearcă să speculeze nevoia asta de concret-imediat.

Paradoxal e iată ce. La cîtă decepţie există în mase, e uluitor că oamenii dezgustaţi mai merg la alegeri. De ce o fac? Pesemne, nu pentru că se aşteaptă la vreo minune. Pur şi simplu, cum zicea un sătean cu privire lîncedă, mă duc numai ca să nu voteze altul în locul meu. Nici asta însă n-o să ţină multă vreme, dacă lucrurile nu se vor schimba în bine.

Apropo, de ce buletinul de vot nu are încă la noi opţiunea ÎMPOTRIVA TUTUROR? Păi, mulţi ar veni la alegeri ca să-i radă pe toţi candidaţii. Eu unul nu am îndoieli.

XS
SM
MD
LG