Linkuri accesibilitate

Ţara lui SE VINDE


Ceea ce se poate face realmente e să trecem la sintagma corectă – DE VÎNZARE. Ar fi un punct de plecare, poate, pentru îmbunătăţirea lucrurilor.

Cînd merg în provincie, în satele mai îndepărtate de Chişinău, îmi sare-n ochi mai mereu inscripţia de pe unele case - SE VINDE / PRODAIOTSEA -, secondată de numerele de telefoane ale vînzătorilor. Sunt case în care nu mai are cine să trăiască, unele dărăpănate, ce nu ar mai trezi nici un interes dacă nu ar avea în jur nişte ari de pămînt. Un asemenea vînzător dintr-un sat al raionului Donduşeni mi-a mărturisit că îşi tot vinde casa de vreo 10 ani, dar nu găseşte un cumpărător. Erau vreo doi din sat, dar ofereau o sumă ridicol de mică. De fapt, nimeni nu vrea să vină să locuiască în satul acela uitat, iar cei interesaţi din sat nu pot da bani mulţi. Aşa că acea casă va avea pe ea încă mult vreme inscripţia SE VINDE.

Ţara lui SE VINDE
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

E un soi de moarte lentă a unor sate, o mărturie că oamenii pleacă de la ţară. Dar să revenim la SE VINDE. E greşită sintagma asta. E o adaptare moldovenească a sintagmei DE VÎNZARE. În România vezi numai DE VÎNZARE. În RM vezi numai SE VINDE. Trebuie să remarc totuşi că în ultima vreme au apărut şi în RM mai multe inscripţii DE VÎNZARE, dovadă că şi moldovenii au deveni mai atenţi la problemele de stil. Dar, fireşte, SE VINDE e mai frecvent aici.

Guvernanţii moldoveni vorbesc mult despre renaşterea satului, dar inscripţia SE VINDE a devenit, iată, un soi de carte de vizită a localităţilor rurale. Ce se poate face? Nu ştiu. Să vă spună politicienii moldoveni. Ei le ştiu pe toate. Ceea ce se poate face realmente e să trecem la sintagma corectă – DE VÎNZARE. Ar fi un punct de plecare, poate, pentru îmbunătăţirea lucrurilor.

XS
SM
MD
LG