Linkuri accesibilitate

De la lapte la verde de briliant. Gesturi inadmisibile


Realitatea (demagogiilor), comentată cu amănuntul de scriitorul Iulian Ciocan.

De la lapte la verde de briliant. Gesturi inadmisibile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

O situaţie halucinantă, întristătoare, reprobabilă, inadmisibilă. Vicepreşedintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, a fost stropit cu soluţie de verde de briliant de către Tudor Balan, membru al Partidului Acasă Construim Europa. Motivul e presupusa vaccinare peste rând a funcţionarului Tutunaru care, iată, a ajuns la spital cu arsuri la ochi. Mai mult, dinspre Partidul sus-pomenit s-a auzit ameninţarea că şi alţi funcţionari vaccinaţi peste rând vor fi pedepsiţi în acest fel.

Oare atacatorul nu trebuie să răspundă în faţa legii pentru gestul său inadmisibil...


Avem de-a face cu un caz grav, cu un soi de sfidare crasă a legii, cu un partid care îşi permite să pedepsească cetăţenii după bunul lui plac. Cum denumirea partidului e „Acasă Construim Europa”, l-aş întreba pe preşedintele formaţiunii Cavcaliuc: „În aşa fel vrem să ne europenizăm?” De-a dreptul bizar e că domnul Cavcaliuc a fost pe vremuri şef la IGP, deci, fiind poliţist de meserie, ar fi trebuit să înţeleagă că cetăţenii nu pot fi intimidaţi şi atacaţi cu verde de briliant în stradă.

Acum preşedintele PACE vorbeşte despre o comandă politică şi cere eliberarea „deţinutului politic” Tudor Balan, dar oare atacatorul nu trebuie să răspundă în faţa legii pentru gestul său inadmisibil?

A mai fost un caz asemănător acum câţiva ani, când un cetăţean revoltat a vărsat o căldare cu lapte peste un ministru. Aici lucrurile mi se par mai grave, căci e vorba de o soluţie periculoasă, iar în spatele atacului se vede o formaţiune politică.


Să admitem că vicepreşedintele raionului Sângerei Tutunaru şi-a făcut vaccin înaintea altor persoane eligibile, înaintea medicilor. Fireşte, asta nu e bine şi domnul Tutunaru trebuie să ne ofere o explicaţie, iar Ministerul Sănătăţii să examineze această explicaţie. La rigoare, funcţionarul poate fi pedepsit sau amendat. În nici un caz însă nu poate fi atacat cu verde de briliant. E limpede că un asemenea atac nu face decât să amplifice ura şi debandada din societate. Nici nu e de mirare că „răspunsul” a venit cu promptitudine, sigla PACE de pe sediul partidului fiind stropită şi ea cu verde de briliant. Încotro ne mişcăm? Ce societate făurim aici?

XS
SM
MD
LG