Linkuri accesibilitate

Deşeurile Chişinăului între Ţînţăreni şi Bubuieci


Ar merita să se discute mai mult despre catastrofa ecologică ce stă să ne distrugă.

Deşeurile Chişinăului între Ţînţăreni şi Bubuieci
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Ziceam deunăzi că se discută pînă la saţietate despre sistemul electoral şi se strigă pe toate coclaurile ţării despre votul uninominal şi cel mixt. Un efort demn de o cauză mai bună, pentru că, de pildă, ar merita să se discute mai mult despre catastrofa ecologică ce stă să ne distrugă. Mă refer la tonele de gunoaie pe care le producem zilnic şi pe care le înşirăm fără jenă pe cîmpiile patriei.

Viceprimarul Chişinăului, Nistor Grozavu, cel arestat şi eliberat apoi de CNA, a declarat zilele astea că negocierile cu locuitorii din Ţînţăreni despre folosirea în continuare a gropii de gunoi au eşuat. Aşadar, edilii au discutat cu oamenii din Ţînţăreni, dar aceia nu vor să li se aducă deşeuri din capitală. Cei de la Bubuieci au acceptat pentru o vreme să li se aducă gunoaiele capitalei, dar termenul e scurt şi după aia nimeni nu mai ştie ce va fi.

Că edilii negociază cu locuitorii din Ţînţăreni şi Bubuieci e bine, că se deplasează la faţa locului e minunat. Eu vreau însă să înţeleg iată ce. Edilii mai au alte variante în afară de gropile de la Ţînţăreni şi Bubuieci? Ei se gîndesc la vreo soluţie diferită de aruncarea tuturor deşeurilor într-o groapă? Mărturisesc că nu sunt sigur.

Ani de zile ecologii şi nu numai ei vorbesc despre separarea gunoaielor şi despre facerea unor uzine de prelucrare a deşeurilor. Nu s-a făcut mai nimic. A fost doar o mică încercare, cu aducerea în cîteva curţi a unor tomberoane pentru plastic, hîrtie şi sticlă. În rest, mai nimic. În curtea mea e un singur tomberon care înghite totul, de la resturi de mîncare pînă la baterii.

Aşadar, edilii discută, negociază. Ar fi însă timpul să se gîndească la ceva mai adecvat secolului al 21-lea decît gropile din Ţînţăreni şi Bubuieci.

XS
SM
MD
LG