Linkuri accesibilitate

Supravieţuirea şi cu asta basta!


Pe alte meridiane, cu toate că aceeaşi supravieţuire are întîietate, oamenii se mai preocupă de coeziunea socială, de civism...

Am fost deunăzi la piaţă să cumpăr nişte legume şi fructe. Şi am auzit cum discutau despre politică doi vînzători. Unul era preocupat de alegeri şi voia să cîştige un anumit partid. Celălalt a dat a lehamite din mînă şi a spus că politica e ultimul lucru la care se gîndeşte simplul muritor.

„Contează numai supravieţuirea şi cu asta basta!” a declarat al doilea vînzător. Ideea lui era că pe oameni îi doare-n cot nu numai de cine conduce ţara, ci şi de toate celea. Toţi vor numai un singur lucru: să supravieţuiască, să aibă nişte bani pentru hrană şi facturi. Vînzătorul acela vorbea cu o convingere de granit.

Supravieţuirea şi cu asta basta!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct

Mărturisesc, stimaţi ascultători, că am auzit de piramida lui Maslow. Ştiu că există o ierarhie a nevoilor. Şi, probabil, omul vrea întîi de toate să supravieţuiască, să aibă merinde, să aibă un acoperiş deasupra capului. Înţeleg aceste nevoi fireşti.

Am însă impresia că supravieţuirea, în variantă moldovenească, a luat nişte forme hidoase nemaiîntîlnite, că a eclipsat aici cu desăvîrşire orice alt sentiment sau reflex. Pe alte meridiane, cu toate că aceeaşi supravieţuire are întîietate, oamenii se mai preocupă de coeziunea socială, de civism, de comportamentul politicienilor. Adică mai dau semne că vor altceva. Oamenii de acolo pot să sară în apărarea Patriei. Aici cine va sări?

Mă gîndesc că vînzătorul sceptic sus-pomenit ar putea să aibă dreptate. În jur se întinde un teren arid. Ne doare-n cot de tot ce se-ntîmplă în jur. Principiile şi valorile au murit. Supravieţuirea contează şi cu asta basta! Să se prăbuşească totul în jur! Important e să avem noi un acoperiş deasupra capului!

XS
SM
MD
LG