Linkuri accesibilitate

Record: Un europarlamentar polonez a fentat UE cu peste 200.000 de euro pentru călătorii inventate


Ryzsard Czarnecki, fost europarlamentar din partea partidului conservator polonez PiS, într-o fotografie de arhivă, din 2011.
Ryzsard Czarnecki, fost europarlamentar din partea partidului conservator polonez PiS, într-o fotografie de arhivă, din 2011.

„Prin Europa cu mopedul” este titlul unui articol din publicația poloneză Gazeta Wyborcza despre cum europarlamentarul Ryszard Czarnecki a fraudat Parlamentul European cu 203.000 euro pentru călătorii fictive făcute cu 18 vehicule: 14 autoturisme, două mopede, o motocicletă și un tractor.

El a dat o adresă falsă de domiciliu, a inventat numere de înmatriculare ale vehiculelor, a prezentat kilometrajul fictiv al acestora și a inventat orașele în care ar fi trebuit să călătorească. Când frauda a ieșit la iveală, Czarnecki a dat vina pe asistenții săi.

Gazeta Wyborcza scrie că fraudele politicianului din formațiunea conservatoare PiS, aflată la putere la Varșovia până în toamna anului trecut, au avut loc în perioada 2009-2013, dar Czarnecki nu se poate baza pe termenul de prescripție. El riscă acum până la 15 ani de închisoare. La 15 august, biroul procurorului din Zamość i-a prezentat oficial politicianului acuzațiile.

Numai lista călătoriilor fictive, facturate de Czarnecki în calitate de deputat european în timpul celui de-al doilea mandat al său în PE, ocupă 43 de pagini A4. Din 2009 până în 2013, el a fost rambursat cu 203.167 euro pentru 243 de călătorii, fiecare dus-întors.

Doar pe trei tronsoane dintre cele mai frecvente (în Polonia, dar și Polonia-Bruxelles și Polonia-Strasbourg), politicianul trebuia să parcurgă 222.966 km, adică de cinci ori circumferința globului.

Una din ciudățeniile cazului este că Czarnecki și-a inventat reședința, punând-o la Jasło, un oraș cu care nu avea de fapt nici o legătură.

„De ce Jasło? Uitați-vă la harta Poloniei. Situat aproape de granița cu Slovacia, Jasło este unul dintre cele mai sudice orașe ale Poloniei. Prin urmare, cursele declarate din Jasło aveau cei mai mulți kilometri”, scrie Gazeta Wyborcza.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a fost primul care a descoperit că Czarnecki a mințit atunci când a indicat Jasło drept adresa sa permanentă. Concluziile sale au fost dezvăluite de ziarul Rzeczpospolita. În 2019, OLAF a transmis informații despre falsuri biroului procurorului polonez.

Cu tractorul la Berlin

Una din cele mai picante descoperiri ale procurorilor este că printre vehiculele cu care ar fi călătorit politicianul polonez prin Europa se numără „un tractor Iveco Stralis, an de fabricație 2011, care a fost utilizat de Ryszard Czarnecki pentru deplasări de afaceri în perioada 29 august - 2 septembrie 2011, pe ruta Berlin - Łazy și Łazy - Szczecin”.

Concluziile procurorului arată că declarațiile pe care deputatul le-a prezentat pentru rambursarea cheltuielilor includeau numere de înmatriculare alese la întâmplare sau chiar inventate. „Cel care le-a pus în documente trebuie să fi contat pe faptul că nimeni nu le verifică. În caz contrar, este imposibil să se explice astfel de absurdități, cum ar fi călătoriile de toamnă și iarnă prin Polonia și Europa pe mopede sau cu o mașină decapotabilă Fiat Punto casată”, concluzionează ziarul polonez.

Politicianul conservator a avut cinci mandate de europarlamentar, devenind unul din cei mai bogați demnitari polonezi, iar în iunie a concurat pentru încă unul, dar a pierdut inclusiv pentru că a fost „coborât” pe lista de partid. Czarnecki nu-și recunoaște vreo vină în acest scandal, declarându-se „urmărit politic”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG