Linkuri accesibilitate

Recorduri COVID înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din Bulgaria


Agravarea fără precedent a situației epidemiologice în Bulgaria. Număr record de decese de la începutul epidemiei. Spitale la limita posibilităților.

Duminică au murit 70 de persoane dintre care 94% nevaccinați. Situația reală însă va deveni cunoscută marți când statistica COVID în Bulgaria reflectă și zilele de weekend.

Numărul maxim de decese va fi în jurul datei de 17 noiembrie, arată modelul de prognoză elaborat de Institutul pentru indicatorii de sănătate și evaluări pe lângă Universitatea de la Washington. În acest mod alegerile de duminică vor coincide cu cea mai gravă situație epidemiologică. Vineri nu vor mai fi locuri libere în majoritatea spitalelor bulgare. Decesele vor depăși 200 arată prognoza Institutului american, citat de ziarul sofiot „24 ciasa”.

În spitale se află acum 8030 internați. Ieri spitalizările au fost 1341 din care 90% nevaccinați. La secții de terapie intensivă – 669 de persoane. Cele mai multe cazuri sunt la Sofia, Plovdiv și Varna. Vaccinărie au scăzut ieri la 14 545.

La o întălnire cu șefi ai organizațiilor profesionale și ale pacienților ministrul Sănătății Stoicio Kațarov a declarat că în fața dezastrului național toți sunt uniți.

Mai multe publicații au informat că în eventualitatea unui nou set de măsuri ministrul și-a asigurat sprijinul medicilor și asistentelor. Guvernul însă va încerca să mențină neschimbate măsurile actuale până la alegerile anticipate și cele prezidențiale de la 14 noiembrie.

Sunt vaccinați numai 40% din profesorii, 45% din asistentele și 40% din medicii dentiști. În urmă pensionărilor din ultimul an deficitul de asistente a depășit 35 000.

Situația critica în spitale a devenit prilej de acuzații dure din partea ex-premierului Boiko Borisov la adresa președintelui Rumen Radev și a guvernului interimar.

„În două zile 400 de bulgari și-au pierdut viața din vina lui Radev și a guvernului”, a spus Borisov la o întălnire cu alegători în orașul Peruștița, adaugând – „Radev va putea fi numit drept asasin de bulgari. Cerem demisia președintelui, ministrului Sănătății și a întregii bande în jurul lor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG