În spatele oricărui paravan de ipocrizie socială și tabuuri regăsim de cele mai multe ori probleme surprinzătoare, suferințe și efecte stigmatizante care te pot urmări de-a lungul vieții. Un element normal în viața a jumătate din populație, menstruația, este tratat de mulți ca ceva rușinos, de disprețuit și nedemn de grijă, cu urmări neașteptat de serioase: traume, abandonul școlar, analfabetismul funcțional și, până la urmă, inegalitatea de șanse între femei și bărbați. Acum a apărut inițiativa Red Box, un „import” din Marea Britanie. Europa Liberă a stat de vorbă cu Doina Cetulean, coordonatoarea proiectului Red Box, un proiect care promovează asigurarea gratuită în școli a produselor de igienă menstruală.
Doina Cetulean: „Deci, această mișcare a început în Marea Britanie și are ca scop dotarea instituțiilor de învățământ cu o boxă de culoare roșie care conține produse de igienă pentru perioada menstruației. Acestea sunt absorbante, tampoane, lenjerie intimă, deodorant, șervețele umede intime și acces la această boxă are orice femeie din instituția respectivă, începând cu dna de serviciu și terminând cu elevele sau profesoarele, oricine.”
Europa Liberă: De ce asigurarea fetelor și femeilor în școli cu produse igienice gratuite este un pas înainte spre egalitate, unii ar putea zice că e responsabilitatea părinților să le cumpere?
Doina Cetulean: „Primul pas îl fac părinții, dar noi știm care este situația în zonele rurale, unde majoritatea părinților sunt peste hotare și copiii rămân în grija buneilor, pentru care este o temă tabu menstruația și ei nu prea sunt la curent cu produsele de igienă pentru această perioadă. Este importantă pentru ca fetele să poată rămânea să continue orele, să nu fie nevoite să plece acasă în căutarea acestor produse. Și absorbantele sunt niște produse care trebuie incluse în categoria ca săpun, hârtie igienică, întrucât menstruația este un proces natural la fel ca și celelalte și, neavând acces la aceste produse, este o încălcare a dreptului nostru.”
Europa Liberă: Și a dreptului la educație, în primul rând.
Doina Cetulean: „Sigur că da, pentru că chiar și dacă ele nu se duc acasă, oricum ele, stând la ore, se gândesc cum să facă să nu se vadă că s-au pătat, ele nu mai pot să se concentreze la lecții, ele se gândesc cum să facă rost de un absorbant ca să nu se vadă, să nu înceapă glumele din partea colegilor. Deci, este afectată sănătatea mintală a fetelor, apoi, lipsind de la ore, ele rămân în urmă cu materialul.”
Europa Liberă: Să nu uităm că produsele de igienă pentru menstruație nu sunt din cele mai ieftine, unele estimări au arătat că pe an se poate ajunge și la peste 1.500 de lei. Este acesta un pas pentru a combate sărăcia în zonele rurale mai ales?
Doina Cetulean: „Exact. Da, asta e o altă cauză din care nu-și pot permite ca să-și procure singure fetele aceste absorbante și sunt nevoite ca un absorbant să-l țină toată ziua, deși este recomandat pentru o primă perioadă de schimbat o dată la 2-4 ore, în caz contrat există riscul de infecții genitale. Deci, la noi este o problemă cu sărăcia și noi ne străduim cu acest proiect să atragem atenția asupra igienei, dar și asupra faptului că oamenii de la noi locuiesc în niște condiții inumane.”
Europa Liberă: Dar putem discuta despre nevoia produselor în școli pentru fete și femei atâta timp cât marea majoritate a instituțiilor de învățământ, mai ales în sate, nu au nici acces la veceu, la apă caldă și săpun?
Doina Cetulean: „Noi suntem în secolul XXI, la noi la unele instituții de învățământ veceurile sunt încă în curtea instituției. Asta înseamnă că tinerii nu au acces la apă caldă, săpun și hârtie igienică, elementar, plus deja noi vrem ca să fie și aceste produse pentru perioada menstruației. Mai suntem și în pandemie, când este foarte important ca să fie igiena corectă pentru ca să nu ajungem la riscul de infecții și pentru că sunt încă toaletele în curte trebuie să vorbim și despre asta și eu îmi dau seama că nu am rezolvat cu această problemă. Da, pentru săpun, pentru hârtie igienică sunt alocați bani de către minister, dar nu se lucrează în favoarea elevilor, nu se face o procedură de urmărire dacă se respectă, dacă se cumpără, dacă se ține cont de ele. Eu nu cunosc vreo persoană care să umble prin instituții să verifice, mai ales acum în pandemie.”
Europa Liberă: În ce mod fetele și femeile vor avea acces la aceste cutii roșii cu produse igienice?
Doina Cetulean: „Această boxă este păstrată într-o încăpere, accesul la ea nu este liber, de această boxă este responsabilă asistenta medicală a instituției sau altă persoană indicată din instituție, ea nu este amplasată în toaletă. Și prin faptul că venim, noi le dăm de înțeles că uitați-vă alte țări ce fac și la ce etapă au ajuns, iar noi încă nu am rezolvat problemele. Și aici noi vorbim inclusiv despre problema lipsei săpunului și hârtiei igienice, noi nu ignorăm această parte, pentru că noi înțelegem care este situația.”
Europa Liberă: Chiar și în țările în care există inițiative similare este nevoie de multă informare la capitolul sănătății reproductive a femeilor. Va exista și o componentă a instruirii în cazul inițiativei Red Box în Moldova?
Doina Cetulean: „Da, concomitent, sigur că da. Pentru că haideți să vă spun care este procesul. Noi donăm această boxă instituției de învățământ, direcția instituției analizează că se cere, că fetele într-adevăr au nevoie de aceste produse, după care direcția apelează la minister ca să fie alocați bani inclusiv pentru aceste produse, intră în obligația lor ca să suplinească deja pe mai departe aceste boxe. Deci este un proiect pilot care în practică se vede – este nevoie de el sau nu, fetele au într-adevăr nevoie, apelează la această boxă sau nu. Avem o echipă formată dintr-un psiholog, un ginecolog și un urolog care, la rândul lor, asigură partea didactică, de instruire a tinerilor pentru perioada menstruației, cu perioada pubertății, cu igiena în perioada menstruației, o igienă corectă, despre cum să începi această perioadă, cum să reacționezi și că menstruația este un proces normal, natural și nu trebuie să-ți fie frică să vorbești despre asta, să întrebi, să ceri ajutor când ai nevoie.”
Europa Liberă: Și cât de deschise sunt administrațiile școlilor să încerce să facă această schimbare?
Doina Cetulean: „La momentul de față, noi lucrăm cu mai multe școli și comunicarea cu ele este una țintită pe instituție în parte. Din propriile mele legături pe care le am și cunoștințe, de exemplu, dna ginecolog mi-a recomandat că, uite, putem să mergem în cutare instituție, pentru că ei sunt deschiși să colaboreze cu noi și urmează ca noi să ne focusăm pe o colaborare mai sistemică cu direcțiile raionale de învățământ. Planul pilot este pentru 30 de instituții, se face dotarea cu boxa, după care instruirea cu ginecologul, urologul și psihologul. Instruirea poate fi făcută și online în cazul în care se permite un număr limitat de tineri, dacă ieșim din această zonă roșie, se poate de făcut și cu prezență fizică, noi mergem anume și pe instruire, în Marea Britanie nu se pune această problemă, pentru că la ei se face periodic și nu este nevoie, la noi am insistat și pe instruire, în primul plan se face dotarea, după care instruirea.”
Europa Liberă: Și care a fost contribuția organizației din Marea Britanie a cărei inițiativă a inspirat acest proiect în Republica Moldova?
Doina Cetulean: „Mișcarea din Marea Britanie ne-a oferit doar ideea, ne-a împărtășit ideea și a acceptat să fie implementat acest proiect în Republica Moldova și atât, nu a fost făcută nicio finanțare din partea lor, deși eu le sunt recunoscătoare și pentru că au acceptat ca acest proiect să fie implementat în Republica Moldova. Mai departe deja de sine stătător toate cheltuielile au fost din buzunarul propriu, inclusiv înregistrarea asociației, dotarea instituției, achitarea remunerării ginecologului pentru serviciile de instruire. Noi am zis să colectăm atât pe pagina de PATRON, cât și pe pagina de Facebook, avem și contul Asociației obștești Red Box unde pot fi făcute donațiile.”
Europa Liberă: Din câte înțeleg, primul Red Box a ajuns la o instituție privată din capitală. Există vreo explicație pentru această decizie?
Doina Cetulean: „Acest proiect este aplicat la Școala Internațională Heritage, a fost o investiție proprie, nu a fost făcută nicio donație până la momentul actual. Am aplicat acest proiect la Heritage, și mulți ne întreabă: de ce anume la ei, pentru că ei își permit? Corect, își permit, dar îmi doream să încep corect din punctul de vedere al documentației. Ei m-au sfătuit că ar fi bine ca și băieții să fie instruiți și atunci când începi cu o instituție de felul acesteia este mai ușor după asta să te duci să aplici și în zonele rurale.”
Europa Liberă: Și ziceți că a fost un subiect de interes și pentru băieți?
Doina Cetulean: „Sigur că da. La Heritage când am fost și am filmat recent un reportaj, dna psiholog mi-a zis că ei erau foarte interesați de ce la fete le facem, dar lor nu, deci băieții singuri cer, ei sunt curioși să afle ce înseamnă asta și vor să afle mai multe.”
Europa Liberă: Mă întrebam dacă există vreo motivație personală în spatele acestei inițiative. Cum a fost experiența Dvs. de adolescentă care a mers la o școală din raionul Orhei?
Doina Cetulean: „Când am auzit de această mișcare mă aflam în Marea Britanie și mi-am zis că eu vreau să fie implementată și în Moldova. Știind prin ce am trecut eu, mă gândeam cum pot să contribui, cum pot să ajut ca tinerele să nu treacă prin ceea ce am trecut eu și atunci am lăsat totul acolo, toate activitățile mele și am revenit în Republica Moldova pentru a aplica acest proiect. Și ca să demonstrez că, într-adevăr, este nevoie și că se poate, am înțeles că este nevoie de contribuția proprie atât fizică, cât și economică, financiară. Scuze că aici o să deschid o paranteză: majoritatea la care m-am adresez ca să finanțeze acest proiect nu doresc să-și asocieze imaginea cu această mișcare din motiv că este o temă tabu sau că o să revină mai târziu, probabil când deja mișcarea o să ajungă la nivel național, dar important e că până a ajunge acolo trebuie cineva să contribuie. Dacă o să dorească să revină pe parcurs, noi n-o să-i ignorăm, pentru că chiar dacă ne-au refuzat la început, asta nu înseamnă că pe parcurs n-o să-i acceptăm să se alăture, dar ei nu refuză asociația, ci refuză toate tinerele care ar fi putut beneficia de aceste produse.”
Europa Liberă: Totuși, subiectul menstruației continuă să fie tabuizat în societatea moldovenească, adolescentele deseori nu sunt informate despre schimbările care au loc în organism odată cu menstruația. Cum vă explicați că această stigmă încă există? Vă puneți drept scop combaterea acesteia?
Doina Cetulean: „Da, am cunoștințe care mi-au povestit prin ce au trecut, le este frică, nu știu ce se întâmplă cu ele, cred că poate sunt bolnave, poate ceva nu este în regulă. De exemplu, la TV îți arată că lichidul este albastru, la tine este roșu, deci ceva nu-i în regulă cu tine, nimeni nu discută, în familie este o temă încă tabu despre relații sexuale, despre menstruație, pentru că la noi societatea este una credincioasă și eu cred că a influențat foarte mult din punctul acesta de vedere abordarea fenomenului menstruației.”