Linkuri accesibilitate

Redresarea economiei americane și vaccinul anti-Covid-19


 Jerome Powell, președintele Rezervelor Federale americane (Banca Centrală).
Jerome Powell, președintele Rezervelor Federale americane (Banca Centrală).

Banca centrală americană mai are rezerve pentru a sprijini redresarea economiei, dar totul depinde și de încrederea consumatorilor.

Cele mai multe state americane și-au redeschis economiile, fie și parțial. Ce urmează în lupta economică pentru redresare?

Corespondență de la Washington: Rezervele Federale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

Președintele Rezervelor Federale, Jerome Powell, a trecut în revistă la ce s-ar putea aștepta americanii în lunile următoare. Powell a spus că, în ciuda infuziilor de capital din ultima vreme – circa 2,5 miliarde de dolari, Banca Centrală (Rezervele Federale) nu duce lipsă de mijloace suplimentare de asistență. „Nu există nici o limită în ceea ce putem face, cu programele de ajutorare pe care le avem la dispoziție”, a spus președintele Rezervelor Federale, care a cerut și Congresului să facă mai mult pentru depășirea crizei.

Jerome Powell, care este republican, numit de președintele Donal Trump, i-a criticat pe cei care ridică problema deficitului bugetar când vine vorba despre infuzii de capital în economie. El a spus că Statele Unite au avut și au deficite de multă vreme și că măsuri în legătură cu această problemă vor putea fi luate când economia va fi pusă pe picioare. „Când șomajul e scăzut și când activitatea economică este intensă, atunci vom putea să ne ocupăm de deficit. Acum nu este momentul unei astfel de priorități”. În interviuri recente, Powell a declarat că se așteaptă ca pandemia să cauzeze probleme serioase și potențial de durată pentru economia americană și crede că ajutorul federal va trebui să treacă bine peste cele 2,5 trilioane alocate până acum, pentru a întreține piețele financiare.

Jerome Powell a spus că e posibil ca economia să nu-și revină până când va fi pus în circulație un vaccin împotriva virusului, ceea ce contrazice spusele ministrului sănătății, Alex Azar, care arătase că Statele Unite pot reveni la un anumit grad de normalitate și că asta nu depinde de vaccin. Powell a declarat că, pentru ca economia să-și revină pe deplin, oamenii trebuie să aibă încredere și asta nu se poate obține înainte de vaccin. El a adăugat însă că, dacă toamna nu va aduce un nou val de îmbolnăviri, economia se poate redresa, într-o oarecare măsură, în a doua parte a lui 2020. Președintele Trump susține că un vaccin ar putea fi în circulație până la sfârșitul anului, afirmație privită cu scepticism însă de experții în domeniu.

XS
SM
MD
LG